PŘIPRAVUJEME: ADVENTNÍ MĚSTEČKO VE FRÝDKU-MÍSTKU

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

23. 11. 2021

Přípravy Adventního městečka ve Frýdku-Místku jsou v plném proudu. Vánoční atmosféru na náměstí Svobody v Místku přinesou reprodukované koledy, radost dětem udělají živá zvířátka v ohradě, vláček či Ježíškova pošta.

Také letos se náměstí Svobody v Místku v prosinci promění v Adventní městečko. Stánkaři otevřou své přístřešky na Mikulášskou neděli 5. prosince. Návštěvníci si za zvuku koled budou moct prohlédnout práci kovářů nebo si zakoupit tradiční vánoční speciality ve stáncích.

Děti budou moct zvonit na zvoničku, tvořit ve vánočních dílnách nebo odeslat svá vánoční přání Ježíškovou poštou. Velkým lákadlem pro dětské návštěvníky budou už tradičně zvířátka v ohradě nebo projížďka vláčkem u zazimované fontány v ulici Tržní. V klidnějším zákoutí u kostela sv. Jakuba budou moct návštěvníci rozjímat u dřevěného betlému.

Vánoční dominanty města letos rostou v Lískovecké ulici ve Frýdku. Místecké náměstí Svobody ozdobí dvanáctimetrový smrk pichlavý a na Zámecké náměstí ve Frýdku poputuje osmimetrová douglaska. Pracovníci Technických služeb stromy přivezou na obě náměstí v pondělí 29. listopadu.

U stromu na náměstí Svobody v Místku bude umístěna kasička, do které budou moct kolemjdoucí už od 3. prosince přispět v rámci vánoční sbírky města na pořízení defibrilátoru pro místecký Oblastní spolek Českého červeného kříže.

Stromy na obou náměstích budou svítit od 5. prosince. Kvůli nařízeným vládním protiepidemickým opatřením město nesvolává na hromadné rozsvěcování stromu. O pohled na okamžik rozsvícení světel na vánočním stromě ale nepřijdeme – více již brzy na městském facebooku.

Město vzhledem k protiepidemickým opatřením, která nedovolují shromažďování více než tisíce osob na akci, muselo upustit také od avizovaných živých vystoupení hudebníků na pódiu. V opačném případě by se z Adventního městečka stala kontrolovaná akce za bezpečnostními páskami, což by k vánoční atmosféře příliš nepřispělo.

Přejeme poklidný advent a pevné zdraví, váš F-M

Foto: Libor Solař