POVODÍ ODRY VYSADÍ U OSTRAVICE NOVÉ STROMY, PŮVODNÍ BYLY NEBEZPEČNÉ

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

2. 12. 2021

Na březích řeky Ostravice porostou nové stromy. Povodí Odry dřeviny vysází náhradou za vykácení řady neperspektivních stromů, které podnik nyní kácí na svých pozemcích.  

Lípy rostoucí v úseku od sadů Bedřicha Smetany směrem k restauraci U Splavu napadlo jmelí, stromy proto postupně usychaly a jmelí se z nich šířilo na okolní stromy. Nahradí je třešně ptačí, javory babyky, střemchy a hlohy.

Nevyhnutelné je pokácení také stromů rostoucích v těsné blízkosti protipovodňové hráze, po níž vede cyklostezka, a v porostech mezi řekou a cyklostezkou směrem ke Starému Městu. Jde především o stromy suché nebo s narušenou stabilitou, které by mohly ohrozit chodce nebo cyklisty. Kořeny stromů rostoucích přímo na hrázi by zase mohly narušit její celistvost, navíc současná legislava nedovoluje růst stromů na protipovodňových hrázích.

Přestože město Frýdek-Místek pozemky nevlastní, prostřednictvím orgánu ochrany přírody magistrátu s Povodím Odry komunikuje a spolupracuje. Podnik stromy kácí v době vegetačního klidu, tedy od listopadu do března.