KRIZOVÝ ŠTÁB: MĚSTO NABÍDLO NEMOCNICI PROSTORY PRO OČKOVACÍ CENTRUM

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

3. 12. 2021

Ve Frýdku-Místku dnes proběhlo další jednání krizového štábu. Vedení města projednávalo možnosti spolupráce se zástupci všech složek integrovaného záchranného systému. Intenzivně se zabývali zejména zřízením dalšího nebo přesunem stávajícího očkovacího centra.

Vedení statutárního města Frýdku-Místku vyšlo nemocnici maximálně vstříc s nabídkou prostor pro očkovací centrum. Nemocnice, která očkuje ve svých prostorech, od 1. 12. kvůli přeplněnosti centra přijímá pouze zájemce, kteří se předem zaregistrovali.

„Jsme připraveni nemocnici pomoci. Nabídli jsme prostory v Centru aktivních seniorů v Místku. Aktivity pro seniory v centru aktuálně kvůli protiepidemickým opatřením nemohou probíhat. K dispozici je plně vybavený sál a další místnosti, centrum může být k dispozici ihned a mohli bychom jej zajistit také do budoucna. Chceme vyjít vstříc zejména lidem starším 60 let, pro které může být proces rezervace termínu očkování náročnější, “ uvedl primátor města Petr Korč (Naše Město F-M).

Nemocnici ale aktuálně nedostačuje pro rozšíření centra personál a bude jednat se zástupci praktických lékařů, kteří mají očkovací povinnost. Situace v nemocnici se během týdne zhoršila, potvrdil ředitel Nemocnice Frýdek-Místek Tomáš Stejskal:

 „Covidové jednotky jsou plné, plánujeme otevření 5. covidové jednotky. Co se týká očkování, aktuálně jsou prioritou 3. dávky, 80 % covidových pacientů v nemocnici je neočkovaných. Během čtvrtka záchranná služba v kraji zaznamenala nejvíce převozů covidových pacientů. Předpokládáme, že krize bude kulminovat o Vánocích.“

Městská policie Frýdek-Místek pokračuje se zajišťováním bezpečnosti návštěvníků očkovacího centra. Situace v sociálních službách ve městě je stabilní. Pobytové služby pro seniory hlásí 80–90% proočkovanost 3. dávkou. Náročnou situaci ve školských zařízení se daří držet pod kontrolou. Město se v součinnosti s řediteli škol snaží zachovat ve školách běžný provoz.

Kromě návrhu na zřízení místa pro očkování v Centru aktivních seniorů v Místku je v úvaze také zřízení dalšího místa přímo v nemocničních prostorech. Další podrobnosti budou jasné po pondělním jednání nemocnice s místním sdružením praktických lékařů.