BLÍŽÍ SE VYHLÁŠENÍ EVROPSKÉHO HLAVNÍHO MĚSTA KULTURY 2026

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

3. 12. 2021

Již v příštím týdnu bude jasné, zda se město Žilina stane Evropským městem kultury 2026. Na okamžik vyhlášení čekají také další účastníci projektu ŽILINA BESKYDY 2026 Frýdek-Místek a polské Bielsko-Biała, které jsou spolukandidáty slovenského města.

Kandidatura je pro město Frýdek-Místek velkou příležitostí, jak rozhýbat ve městě kulturní život a získat pro připravované projekty finanční zdroje:

„Součástí naší kandidatury jsou projekty v oblasti kultury, jako je zřízení městské galerie, stavba Multifunkčního kulturního centra u Národnímu domu, vznik textilního muzea, počítáme také s debatami architektů a veřejnosti o veřejném a sdíleném prostoru. Jde o projekty, které chceme uskutečnit i v případě, že bychom s partnerskými městy titul nezískali,“ vysvětlil radní pro kulturu Jakub Tichý (Piráti).

O titul Evropské hlavní město kultury se uchází slovenská Žilina společně s partnerskými městy Bielsko-Biała v Polsku, Frýdkem-Místkem v České republice a celými Beskydy, geografickou oblastí, která je spojuje.

Spolupráce vznikla na základě podobnosti v ohledu geografického, historického a klade si za cíl prolomit mentální bariéry a rozvíjet mezinárodní spolupráci v oblasti turismu, hospodářství a kultury.

Podrobnosti a časomíra do vyhlášení zde: Žilina 2026 – Evropské hlavní město kultury, kandidátské město (zilina2026.eu)