POPLATEK ZA ODPAD SE NEMĚNÍ A PEJSKAŘI UŠETŘÍ

Archiv

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

15. 12. 2021

Obyvatelé Frýdku-Místku nesáhnou kvůli poplatku za odpad v novém roce hlouběji do peněženky. Výše poplatku za svoz a likvidaci odpadu zůstane ve stejné výši jako v roce 2021. Výrazně ušetří v novém roce vlastníci psů. Vyhlášky schválili dnes zastupitelé města.

Poplatek za odpad za osobu zůstane ve výši 696 Kč, přičemž zákon dovoluje samosprávám požadovat až 1200 Kč. Děti do šesti let zůstávají od placení poplatku i nadále osvobozeny, lidé nad 70 let zaplatí 348 Kč.

Změny čekají vlastníky psů, kteří v novém roce výrazně ušetří. Zatímco v letošním roce vlastník psa v bytovém domě zaplatil 1500 Kč (za každého dalšího psa pak 2250 Kč), od nového roku bude výše poplatku snížena na 900 Kč (za každého dalšího psa 1200 Kč). Poplatek za psa v rodinném domě v katastru Frýdku-Místku bude činit 500 Kč namísto dosavadních 700 Kč (cena za druhého psa se sníží ze 1050 na 500 Kč). Poplatek za psa v rodinných domech v městských částech Lískovec, Panské Nové Dvory, Lysůvky, Chlebovice a Skalice se sníží o stokorunu na 200 Kč a platba za druhého psa bude rovněž 200 Kč namísto 450 Kč. Osoby starší 65 let zaplatí za psa stejně jako dosud 200 Kč a za druhého psa namísto tří set jen 200 korun.

„V současné nelehké době se snažíme občany nezatěžovat vyššími poplatky. Platba za odpad zůstane stejná, poplatek za psy jsme snížili. Uvědomujeme si, že zvláště v covidové době jsou lidé často osamělí a psi se stávají jejich společníky. Mít vlastního psa lidem přináší radost. A to byl hlavní důvod, proč jsme se rozhodli poplatek tak výrazně snížit,“ uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Leonard Varga (Piráti).

Snížením sazeb poplatku ze psů dojde ke snížení příjmů statutárního města Frýdku-Místku o 700 tisíc korun.

Od letošního roku již magistrát občanům nezasílá poštovní poukázky na místní poplatky za komunální odpad a za psy. Důvodem jsou zejména vysoké náklady (400 tisíc korun za cca 38 tisíc složenek, přičemž třetina se vrátila zpět). Pro většinu občanů byly složenky pouze připomenutím splatnosti místních poplatků a následně s nimi přišli poplatek uhradit na magistrát nebo zaslali poplatek převodem na účet.

Poplatky lze uhradit prostřednictvím městského portálu občana na webu města, v hotovosti nebo platební kartou na pokladnách Magistrátu města Frýdku-Místku, převodem na účet nebo vyplněním poštovní poukázky na poště. Splatnost poplatků je do 31. 5. 2022.