Dělám v domově

Archiv

MM F-M

23. 2. 2022

V Domově pro seniory Frýdek-Místek, p. o., si David už měsíc zkouší, co obnáší práce pomocníka v kuchyni. Skvělé! Připravuje potraviny pro vaření, čistí, loupe, krájí, orientuje se v kuchyni, plní pracovní úkoly. „Taky pomáhám ve skladu a zkusil jsem si elektrický lis na česnek,“ říká David. Podporou je mu vedoucí kuchyně a pracovní asistentka. Pracoviště opouští s úsměvem. Říká: „Jsem tu, abych se zdokonalil a abych jednou pracoval za peníze.“

David je jedním z účastníků tranzitního programu, který obnáší širší spolupráci speciálních škol, zaměstnavatelů a služeb ve městě. Společně podporují začleňování mladých studentů a absolventů škol se zdravotním znevýhodněním na trh práce a do samostatného dospělého života.

Funguje prostřednictvím projektu Do práce a do života financovaného Nadací Jistota Komerční banky. Projekt podpořil Davida v získání cenné zkušenosti. Nyní ho čeká ještě pětiměsíční praxe. A pak? Získá u stávajícího zaměstnavatele placené pracovní místo? 

Zaujala Vás životní zkušenost Davida? Možná jste taky na cestě do dospělosti. Kontaktujte koordinátorku programu Silvii Pavelkovou na čísle 703 499 991 nebo emailem rut.tranzit@slezskadiakonie.cz.

Silvie Pavelková, RÚT Frýdek-Místek, sociální rehabilitace