NOVÝ PLATEBNÍ PORTÁL V PROVOZU

MM F-M, Mgr. Jana Musálková Jeckelová

12. 4. 2022

Radnice spustila nový platební portál. Jde o další možnost platby místních poplatků elektronickou cestou. Je navíc ještě jednodušší než platba přes dříve zavedený portál občana, není totiž nutné se registrovat. 

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou ušetřit osobní návštěvy magistrátních pokladen či pošt kvůli placení poplatků za odpad či psy. Platby lze provést jednoduše bez registrace, kartou nebo bankovním převodem pomocí QR kódu

„Platební portál zjednoduší fungování lidem, kteří chtějí dneska fungovat online a komunikovat s úřadem online. Občanům to zjednoduší život v tom smyslu, že už nebudou muset chodit platit poplatky za odpady, za psy, fyzicky na pokladnu,“ uvedl náměstek primátora pro digitalizaci a informační technologie Igor Juriček (Piráti).

I po zavedení nového online portálu zůstane hned několik možností, jak poplatky uhradit, a to prostřednictvím městského portálu občana, v hotovosti nebo platební kartou na pokladnách, převodem na bankovní účet nebo poštovní poukázkou, kterou si občan sám vyplní. Možnost zaplatit za poplatek fyzicky na pokladně tedy zůstane zachována.

My samozřejmě pokladnu jako takovou na magistrátu nerušíme, takže pokud si někdo nebude vědět rady nebo preferuje vyloženě platbu fyzicky na pokladně na magistrátu, může přijít. Pokladna bude fungovat dál," ujistil náměstek primátora Igor Juriček.

Vloni na jaře radnice zrušila hromadné rozesílání složenek na místní poplatky za komunální odpad a za psy. Důvodem byly vysoké náklady na tisk (cca 38 tisíc složenek za 400 tisíc korun), přitom třetina složenek se vracela zpět. Pro většinu občanů složenky ve schránkách znamenaly pouze připomenutí splatnosti místních poplatků a následně s nimi přišli poplatek uhradit na pokladny magistrátu města nebo zaslali poplatek převodem na účet.

JAK POSTUPOVAT:

Hl. stránka webu města → Online služby → Platební portál 

anebo

uradfm.cz/zpo/platebni-brana

V případě platby za poplatníka – jednotlivce:

Poplatník vyplní rodné číslo a e-mail →  zobrazí se mu poplatková povinnost pouze za něho, a to ve výši 696 Kč nebo 348 Kč za rok. (Pokud má poplatník změnu trvalého pobytu v průběhu roku, tak se mu zobrazí poplatek v upravené výši.)

V případě platby za rodinu provedenou společným plátcem:

Společný plátce (jedná se o fyzickou osobu, která má pod sebou evidované poplatníky) → zadá rodné číslo + e-mail → načte se poplatková povinnosti v plné výši podle počtu osob, za které poplatek platí (např. platí za 4 osoby – 4 x 696 Kč =2.784 Kč).