Středisko Severní Moravy na 4.místě v ČR!

Archiv

Miroslav Sykora

17. 3. 2002

V ČR se začalo v r. 1998 systematicky pracovat s mládeží. Existují Střediska talentované mládeže do 18 let regionů Praha I, Praha II, Stř. Čechy, Záp. Čechy, Již. Čechy, Již. Morava a Severní Morava a Slezsko. V r. 1998 bylo severomoravskoslezské STM nejúspěšnějším ze všech. V r. 1999 obsadilo 4. místo, v r. 2000 3. místo, v r. 2001 3. a 4. místo. Po testovací soutěži v Třeboni 9. 3. 2002 opět až 4. místo. Může být STM Severní Morava a Slezsko lepším?
Dlouhodobě jsou 3. a 4. místa pro severomoravskoslezské STM ne příliš lichotivá, přestože rozdíly mezi 2., 3. a 4. místem jsou vždy minimální. Je třeba získat vždy o jednu, dvě nebo tři zlaté více, bohužel se to dlouhodobě nedaří. Dlužno dodat, že v r. 1998 hájili severomoravskoslezské barvy zdá se již ostřílení adepti. Z Frýdku-Místku to byla přede všemi Martina Řezáčová, Jana Hoňková a Michal Košátko (všichni I.Dan), kteří pronikli až do juniorské Reprezentace ČR. Jsou snad severomoravští taekwon-disté ITF méně talentovaní než talenti výběrů jiných Středisek?
Myslím si, že příliš velké rozdíly v talentu nebudou. Nyní máme ve Středisku mnoho nových juniorů, z kterých by mohli být takoví sportovci jakým se stal právě Michal Košátko (I.Dan), dnes seniorský reprezentant ČR. Úspěšně mu začal sekundovat jeho bratr Radek, který již ve 14 letech dostal a využil nabídku do výběru juniorské Reprezentace ČR.
Na testovací soutěži v Třeboni 6. 3. 2002 bohužel ustoupilo STM Severní Morava a Slezsko z pozice Krále Matsogi týmů juniorů. V týmovém sportovním boji naše STM nikdy od roku 1998 až dosud, do 9. 3. 2002 neprohrálo. Zde prohrál náš 1. tým (R. Košátko, P. Horňáček, M. Blahuta, A. Kratochvíl – F-M, P. Dufka a M. Vlček – Ostrava) v 1. kole s pozdějším vítězem – STM Jižní Čechy. Ani Tuly nevyšly a 1. tým se umístil pouze ve T-Ki a ve Wiroku, shodně na 3. místech. Mnohem a mnohem lépe se vedlo týmu našich děvčat (S. Kudělová – S-M Opava, K. Pravdová a L. Košárková – S-J Opava, S. Jarolímová a M. Žáková – F-M); v Tulech, v Matsogi i ve Wiroku se umístily na 2. místě a přidaly bronz ve T-Ki! Ještě lze pochválit výkon našeho 3. týmu (L. Bauer, F. Gavlas, R. Pešák – F-M, T. Chmel a D. Mohyla – Joomuk F-M, T. Cáhlík – Ostrava), který velmi pěkně cvičil Tuly a umístil se na 3. místě. Z frýdecko-místeckých členů STM na soutěži chválím Lukáše Bauera, který se umístil ve všech disciplínách (stříbra v Tulech a v Matsogi a bronz ve T-Ki), obdobně jako Martina Žáková (stříbro v Tulech, bronzy v Matsogi a ve T-Ki). Spokojen jsem byl s výkony Adama Kratochvíla jak v Tuelch tak v Matsogi, vždy se umístil na pěkném 3. místě. Bronzovou za Matsogi také bral Rostislav Pešák a Ondřej Mikerásek, i tato umístění lze považovat za úspěch. Čest frýdecko-místecké Škole prokázali junioři Radek Košátko a Petr Horňáček, kteří opravdu předvedli sportovní boj na vysoké úrovni, zejména Petr ve finále s mnohem vyšším Petrem Dufkou z Ostravy. Radek navíc bojoval s bolestmi zad (růstové problémy). Za masáž ještě jednou děkujeme Žanetě Geberové y Českých Budějovic.
Pokles zaznamenal Martin Blahuta, který byl poražen v Tulech a v Matsogi není jeho 3. místo přílišným úspěchem. Svou reputaci si poněkud vyspravil bronzovou medailí ve Wiroku. Sabině Jarolímové se také dlouhodobě nedaří v Třeboni uspět, stříbro z Matsogi není úspěchem. Ještě pořád hodně malá Iveta Ráczová se umístila na 3. místech v Tulech a v Matsogi. Od této závodnice očekáváme prudký vzestup úspěšnosti v roce 2003. Neúspěšně si počínal junior Michal Kováč, který na soutěž očividně nebyl připraven vlastním přičiněním. Za to může určitě puberta.
Miroslav Sýkora II.Dan, Frýdek-Místek.