9. mezinárodní folklorní festival

Archiv

Marcel Pardík

30. 9. 2003

Ve Frýdku trubili až se v Místku rozléhalo…

Slova písničky vhodně vystihují děni kolem Mezinárodního folklorního festivalu Frýdek-Místek 2003, který se v termínu od 17.-23. června konal v kraji pod Lysou horou již po deváté.
Peripetie téměř celoročních příprav dobrovolných pracovníků z řad mládeže, souborového výboru a mnoha rodičů dětí z folklorního souboru Ostravička jsou zapomenuty. Nahradily je bohaté kulturní zážitky a příjemné chvilky strávené během šesti festivalových dnů s novými přáteli z Ruska, Srbska, Slovenska, Maďarska, Španělska jako i dalšími účastníky 13 souborů z Čech a Moravy. Celkem 830 účastníků různých věkových skupin frýdecko-místeckého festivalu se podílelo na opět vysoké umělecké úrovni všech připravených programů.

I tentokrát – po domluvě se spolupořadateli: Základní uměleckou školou, 7.základní školou, souborem Ostravica, Muzeem Beskyd, Národním domem a Goodwill-vyšší odbornou školou, jsme zachovali zavedenou programovou skladbu. Po dlouhém cestování zařazujeme tradičně výlet za poznáním kraje, kde žádný z pozvaných zahraničních hostů zatím nebyl. Hlavně Španělé byli uchváceni svěží zelení našich Beskyd (přijeli ze suchem a neúměrným horkem sužované oblasti). Mnozí další zahraniční účastníci litovali, že na dokumentaci krás naší lidové architektury soustředěné v rožnovském přírodním muzeu nemají dost filmů. Při podvečerním oficiálním zahájení festivalu, z důvodu jiných pracovních povinností, sice chyběla paní starostka města Frýdku-Místku, které si festival jinak považuje a finančně podporuje, ale nechyběly pochvalná slova předsedy Folklorního sdružení – pana Zdeňka Pšenici, jenž náš festival zatím nikdy neminul.

Z plejády programů stojí za zmínku určitě Koncert muzik pořádaný pravidelně na nádvoří frýdeckého zámku. Muzikanti si této možnosti prezentace svých dovedností nesmírně považují a náležitě ji dovedou využít. I náročný divák si přišel na své.

Pro mládež škol se již tradičně pořádají výchovné koncerty. Důkazem zájmu jsou zcela zaplněná hlediště, ale ne nudícími se dětmi, kterým odpadlo vyučování, nýbrž publikem, které citlivě reaguje na dění na jevišti a bouřlivým potleskem již dovede ocenit zvláště nápadité či náročné prvky, ukázky tanců či zvyků. Příjemným zpestřením pro zahraniční účastníky jsou celodenní pobyty v okolních obcích, kde sice musí účinkovat, ale na „revanž“ jim tamní soubory nebo zastupitelé připraví i jiné zajímavé programy. Letos jsme děti slovenského souboru Turiec jen ztěží odlákali v pozdních nočních hodinách od sportovních klání s hukvaldskou mládeží. Dobře se cítili účastníci festivalu i v Kunčicích, Staré Vsi, Hlučíně, Frýdlantě n.O. a Ostravě.
Čím dál většímu zájmu diváků se těší víkendové pořady na náměstí Svobody v Místku. Po dobrých zkušenostech z minulého roku jsme roztančili náměstí již v pátek podvečer. Domácí a hostitelská Ostravička nasadila laťku umělecké úrovně hodně vysoko. Následující soubory: Rajok a Mozaika z Volgogradu a Vadvirág z maďarského města Pápa, s hrdostí jim vlastní, nasadily všechny síly a opravdu se nedaly zahanbit. Po krátkém a zklidňujícím programu cimbálové muziky Vojtek z Ostravy, nastoupili na pódium krásné srbské dívky a mládenci souboru Dimitrije Tucovič z Bělehradu. Co tanec, to další kroj. Co tanec, to úchvatnější choreografie. I frýdecko-místečtí diváci bouřlivým potleskem uznali, že zprávy o jejich kvalitě nebyly liché. Pro lepší zažití předchozích folklorních dojmů i z důvodu udržení hlavně mladého publika jsme nově zařadili na folklorní festival i jazzovou vložku. Tento žánr má v našem regionu hodně příznivců. A nezklamali jsme se. Příjemnou atmosféru první letní noci umocnili nejdříve žáci zdejší ZUŠ – Junior Quintet, které vystřídal volgogradský Combo Jazz Band. Zlatým jazzovým hřebem byl však skvělý koncert Silesia Bandu.

Řízné zvuky Velkého dechového orchestru Válcoven plechu v sobotu ráno vytáhly spáče z postelí a přitáhly je do ulic podívat se na mohutný průvod. Až do pozdních nočních hodin se pak v mnoha programových blocích vystřídaly všechny soubory, cimbálové muziky i malí zpěváčci lidových písní. Ani přeháňky diváky neodradily a zaplněné náměstí dodávalo chuť nejen nejmenším tanečníkům ze souborů Ondrášek, Malá Ostravica, Ostravička, Četynka, Valášek, Malá Jasénka, ale i těm „pokročilým“ ze souborů Radost, Lipina, slovenského Strážcova, Ostravice či německého souboru Friedland. Bonbónkem pro pořadatele i publikum byl blok připravený pro seniorské folklorní nadšence souborů Pilky, Valašský Vojvoda, Ostravica a Havířovské babky – jejich elán, síla a chuť jsou obdivuhodné a povzbuzující. Předpůlnoční koncert španělského souboru z Villeny okouzlil zejména milovníky líbivých melodií v podání skvělých zpěváků. Kytary a kastaněty zněly ještě dlouho po půlnoci při volné zábavě nejen účinkujících, ale i publika a soupeřily o přízeň s partií muzikantů kolem tří cimbálů v dalším rohu náměstí.

Na nedělní program se nejvíc těšili klienti Ústavu pro hendikepovanou mládež. Celý rok pilovali svůj program, aby jej co nejlépe předvedli na prknech mezinárodního festivalu. Tanec vozíčkářů, či hra na keyboards téměř neslyšící dívenky i čistý pěvecký projev sólisty stojí za obdiv a úctu k těmto postiženým lidem, kteří mají obrovskou chuť žít a příkladně se radovat z každé maličkosti.

Vyvrcholením festivalu ve Frýdku-Místku je již tradičně galakoncert. Kino P.Bezruče praskalo ve švech, protože občané města i širokého okolí dobře vědí, že tam uvidí a uslyší to nejlepší, co soubory přinesly. Dvě a půl hodiny neskutečně rychle utekly v gradaci výkonů srovnatelných s profesionálními aktéry. Režie koncertu paní Marii Novákové opět vyšla. Téměř čtyři stovky účinkujících shromážděných na pódiu před asi šesti stovkami diváků si na závěr unisono zazpívaly festivalový „hit“ Okolo Frýdku cestička…, a plni dojmů se jen těžce rozcházely. Diváci domů a účinkující na poslední setkání v Národním domě, kde z rukou místostarosty Cvika, pana Háby – zástupce FoS ČR a prezidentky festivalu Evy Gerykové, za dohledu několika zástupců ze 40 vstřícných sponzorů, převzali ocenění a pamětní dárky, ale hlavně si užili poslední chvilky s novými kamarády, které poznali na půdě města Frýdku-Místku. Jejich slova díků a uznání patřily hlavně organizátorům festivalu, pro které je úspěšný průběh povzbuzením pro přípravy jubilejního 10.ročníku, jenž se plánuje na termín 15.- 21. června roku 2004.

Frýdek-Místek, 2003-07-11, Eva Geryková, prezident festivalu