OSTRAVICA ROZTLESKALA PORTUGALSKO

Archiv

Monika Škanderová

6. 10. 2003

OSTRAVICA ROZTLESKALA PORTUGALSKO

Přestože i u nás byly nezvykle vysoké teploty vzduchu a někomu by se mohlo zdát, že v polovině léta je slunce až příliš horké, členům Souboru lidových písní a tanců Ostravica to nestačilo, a tak jako loni, kdy navštívili Kanárské ostrovy, přijali pozvání opět na jih, tentokrát do Portugalska.
Na programu byly dva mezinárodní folklórní festivaly konané pod záštitou CIOFF. První festival FOLKFARO – Folklore Internacional Cidade De Faro – se konal ve městě Faro v turismem proslaveném kraji Algarve a druhý – Festival Internacional de Folclore „Celestino Graca“ v neméně zajímavém regionu Ribatejo, v 80 km od Lisabonu vzdáleném Santarému.
Jihoportugalské administrativní centrum Faro nabízelo doposud jen historické památky, krásné prosluněné pláže a různé místní speciality. Od tohoto léta se může chlubit setkáním kultur a folklóru z různých koutů světa. Na letošní 1.ročník přijeli folklóristé nejen z Evropy, jako z Makedonie, Chorvatska, Španělska, České Republiky a domácího Portugalska, ale i z jihoamerického Peru. Program festivalu byl poměrně náročný, někdy obsahoval až 3 vystoupení na různých místech města za den. Přestože to byl festival prémiový, setkal se s obrovským zájmem nejen místních obyvatel, ale i mnoha zahraničních turistů. Návštěvnost na jednotlivých představeních, která probíhala na mohutných pódiích s kulisami města, byla ohromující. Organizace festivalu byla na vysoké úrovni,což dokládá také osobní účast zástupce velvyslanectví České Republiky.Snad jen trochu nezvyklá strava některým členům souboru nadělala problémy se zažíváním.
Díky pestrému repertoáru z Lašska a moravsko-slovenského pomezí, který nabízí něhu a pohlazení „starodávných“ i temperament polek a čardášů, jsme sklízeli úspěch u diváků i pořadatelů. Nás nejvíce zaujali hlavně Makedonci, kteří byli nepřehlédnutelní svým temperamentem,ale také domácí z Fara. Kromě vystoupení, průvodů, workshopů a různých pouličních animací, jsme měli možnost navštívit také dvě nádherné pláže a aquapark. V samotném centru Fara jsme několikrát procházeli starobylou částí města s jedním z nejpozoruhodnějších kostelů Portugalska, ve kterém i zpívaly všechny soubory na slavnostní mši.S historií kraje, zvyky a životem dřívějších obyvatel jsme se seznámili v etnografickém muzeu.
Po sedmi krásných dnech v přímořské krajině jsme se vydali na 350km dlouhou cestu do Santarému. Už 44.ročník festivalu, kterému dal jméno zakladatel místního souboru a vážená osobnost města pan Celestino Graca, nás přivítal o něco chladnějším počasím než ve Faru. I když jsme byli upozorněni na prestižnost tohoto podniku, byli jsme překvapeni v mnoha ohledech. Vystoupení byla krátká a bylo jich málo, organizace chaotická a nedůsledná a zahraniční soubory přijely jen 3. Přesto nás zaujala, např.beseda o zemi, kraji a městě každého souboru, kdy jsme představili naši republiku i Frýdek-Místek. Nebo učení tradičních dětských her (my jsme vyrukovali s „mrkanou“).Taky tradiční oběd v zahradě s prohýbajícími se stoly různých specialit nás oslovil. Místnímu pořadatelskému souboru jsme tiše záviděli krásný dům s velkým sálem, vlastním barem, posezením, sprchami i kanceláří. Asi největší dojem zanechala na všech půldenní návštěva hlavního města Lisabonu, ve kterém by stálo za to pobýt několik dní. Se Španěly ze Segovie jsme uzavřeli nová přátelství a soubor z Dagestánu nám předal oficiální pozvání k návštěvě, podepsané už předem ministryní kultury země (zřejmě měli za úkol odchytit zahraniční soubory ). Prezident festivalu pan Ludgero Mendes nás ujistil, že se Ostravica trvale zapsala v srdcích diváků a že máme určitě zase přijet. Možná by to stálo za to, už kvůli tomu, že mladší generace zatím přihlížejících pomocníků festivalu chystá revoluci v organizaci a touží provětrat trochu již věkem zpuchřelé vedení této letité akce. My jim budeme určitě držet palce, zřejmě ve Frýdku-Místku…
Účast na festivalech v cizině většinou bývá podmíněna penězi. A tak i mně nezbývá než poděkovat Městskému úřadu ve Frýdku-Místku, Ministerstvu kultury ČR a Biocelu Paskov,a.s.

Monika Škanderová