Poslanci se snaží přihrát finance pro svůj region

Archiv

Petr Rafaj

20. 1. 2004

FRÝDEK-MÍSTEK – Míra úspěšnosti každého poslance se mnohdy bere spíše podle toho, kolik peněz dokáže přihrát regionu, odkud do parlamentu vzešel, než jeho podílem na legislativních normách tohoto státu. Jak si v tomhle odhledu vedl Petr Rafaj, který sedí v Praze v lavicích vládnoucí sociální demokracie?
„Každý má zájem získat co nejvíce. Je to velký boj o co největší úspěch i v rámci strany. Člověk jednou zaváhá, nezúčastní se nějakého jednání a už jsou třeba peníze přesunuty jinam. Nejrůznějších zájmů je vždycky dost,“ potvrzuje praxi lobování za vlastní region Petr Rafaj. Na jeho „konto“ můžeme za loňský rok přičíst patnáct milionů na tělocvičnu ve Starém Městě, ještě o deset milionů více šlo na rekonstrukci tělocvičny 6. ZŠ ve Frýdku-Místku, kde našly azyl městské prvoligové sporty. Z osmi milionů se těšil Obecní úřad ve Sviadnově a pětimilionová dotace byla vyjednána pro Staré Hamry, které je ovšem nakonec v radosti užít nemohly, protože jejich projekt neprošel přes ochranu přírody. Příspěvku ze státní pokladny se dočkali i ve Vratimově, kde se na základní škole realizovala oprava elektroinstalace.
„Ve spolupráci s kolegou z ODS Karlem Sehořem jsme vyjednali také finance na kruhový objezd na Beskydské ulici a na dofinancování podchodu na frýdeckém vlakovém nádraží. Brzy se dočkají také atleti, kteří budou mít peníze na tartanovou dráhu na slezanském stadionu,“ vysvětlil Petr Rafaj, že vzájemná spolupráce místních poslanců napříč politickým spektrem je nutností. (pp)