Žáci Frýdku ve Francii čtvrtí

Archiv

Robert Schedling

25. 5. 2005

ESTAIRES, FRÝDEK-MÍSTEK – Mládežníci fotbalového klubu Fotbal Frýdek-Místek se na přelomu měsíce května zúčastnili mezinárodního turnaje ve francouzském Estaires. Starší žáci skončili ve své kategorii jen těsně pod stupněm vítězů, jejich mladší kolegové skončili na turnaji devátí a desátí.
K velmi dobré propagaci města Frýdku-Místku a fotbalového klubu Fotbal Frýdek-Místek přispěli svým vystoupením mladí fotbalisté, kteří se ve dnech 14. – 15. května zúčastnili tradičního mezinárodního turnaje Aliboron Cup ve francouzském městečku Estaires. „Turnaj byl obsazen kvalitními družstvy z francouzských regionů, kteří hrají žákovské ligové soutěže. Dále také týmy z Belgie, Německa, Anglie, Nizozemí, Maďarska a Česka. Zpestřením byla také účast nejvzdálenější výpravy z ostrova Réunion v Indickém oceánu vedle Madagaskaru,“ řekl po svém návratu trenér mladších žáků Karel Kasík.
Tým Frýdku-Místku dovezl z tohoto turnaje celkem 7 pohárů. Družstvo 13-ti letých, si k poháru za konečné 4.místo, přidal ještě pohár za nejlepší obranu ve své kategorii. Dále Frýdek obdržel pohár pro nejúspěšnější výpravu na turnaji, pohár za účast, pohár za celkové 9. a 10. místo týmů benjamínků a putovní pohár, který díky vítězství v loňském ročníku již nadobro zůstane v útrobách stadionu ve Stovkách.
Starší žáci Frýdku-Místku byli v základní skupině nalosováni do skupiny D společně s francouzskými týmy Ponterlier a Dourges. Čtvrtým družstvem byl Orpington Rovers z Anglie. Na úvod čekal frýdecko-místecké borce anglický tým. O jednobrankovém vítězství frýdecko-místeckých fotbalistů rozhodla standardní situace z úvodu utkání (hrálo se pouze 1 x 25 minut), po které prostřelil Biolek vše, co mu stálo v cestě. „Vítězství v úvodním utkání je vždy důležité. A jelikož ten hrací čas je tak krátký, mohou rozhodovat leckdy i maličkosti,“ řekl k prvnímu utkání asistent trenéra starších žáků Ján Balko. Ve druhém utkání dne čekal na mladé valcíře tým Ponterlier. „Jak se nakonec ukázalo, bojovalo se v tomto utkání o první místo ve skupině. Opět jsme výborně zvládli standardní situaci, kdy jsme po centru Větříška dali zásluhou Řezáče jediný gól střetnutí,“ pochválil své svěřence trenér Robert Schedling. Třetí utkání ve skupině odehráli fotbalisté Frýdku-Místku až na druhý den ráno. Jejich soupeřem byl francouzský Dourges. „Již před tímto duelem kluci věděli, že mají zajištěn postup ze skupiny. Možná i proto nebyl náš výkon až tak koncentrovaný. Přesto jsme po brankách Peška a Horáka zvítězili 2:0,“ připomíná si poslední zápas ve skupině Balko. Frýdek-Místek tak postoupil do čtvrtfinále z první příčky s plným počtem 9 bodů a skórem 4:0.
V nejdůležitějším zápase na turnaji nastoupil Frýdek proti druhému mužstvu ze skupiny A francouzskému St. Leu. Jen úspěšný výsledek zaručoval další dvě utkání na turnaji. Porážka by naopak znamenala okamžitý konec, a to si nadějní fotbalisté českého týmu nechtěli připustit. „Za soupeře jsme měli fotbalisty z francouzské kolonie Le Réunion, nebo-li jedenáct hráčů černé pleti, kteří byli vybaveni nejen kopací technikou, ale především svou hbitostí a rychlostí,“ připomíná si svého čtvrtfinálového soupeře Balko. Trenér Schedling vzápětí dodává: „Na klucích bylo strašně moc vidět odhodlání tohoto soupeře zdolat a postoupit do vysněného finále. Rozhodl moment těsně před koncem zápasu, kdy po Juřenově centru vstřelil Pešek jedinou branku zápasu.“
V semifinále se Frýdek utkal opět s Ponterlierem. Už už se zádlo, že utkání skončí spravedlivou remízou 0:0, když zaúřadoval ne příliš shovívavý rozhodčí utkání. „Byla to strašná smůla. Dobrou půl minutku ležel u postranní čáry zraněný Vojta Horák. Kluci se u rozhodčího dožadovali přerušení hry, jenže jak se chcete ve Francii domluvit s jazykově nevybaveným holandským sudím? Ten nám odpískal nepřímý volný kop za údajné řečnění. Ten hráč ze soupeřova týmu tu standardku kopl nevídaným způsobem přímo do šibenice. Dožadovat se opakování kopu, jelikož se jednalo o nepřímý volný kop, který soupeř rozehrál přímo, nemělo již šanci. Prohráli jsme tak nakonec s celkovým vítězem turnaje, kterého jsme jako jediní dokázali na turnaji porazit. Bohužel to bylo v základní skupině a ne v semifinále. Přesto jsme klukům za bojovný výkon poděkovali,“ řekli k semifinálovému duelu oba trenéři.
V boji o celkovou třetí příčku se Frýdek-Místek utkal s FC Kun z Maďarska. „Na klucích byly vidět stopy z nešťastného předešlého duelu. Největší naší šanci neproměnil v závěru zápasu Honza Běhálek, a tak jsme remizovali 0:0. Na řadu přišly pokutové kopy, které jsou na takových turnajích vždy vabank. Za nás nejprve neproměnili Jakub Beier s Jirkou Peškem a soupeř byl naopak úspěšný. I přes konečné 4. místo klukům za předvedenou hru děkujeme, vůbec nezklamali. Jelikož turnaj ve Francii byl naším posledním společným vystoupením s tímto mužstvem, chtěli bychom s kolegou těmto klukům ročníku 1991 popřát hodně fotbalových i životních úspěchů. Ať na sobě dál pracují, abychom si jednou mohli o nich třeba dočíst v novinách,“ řekl na závěr trenér Schedling. “Také bychom chtěli moc poděkovat rodičům, jelikož jen jejich přičiněním jsme se mohli tohoto turnaje zúčastnit. Dále pak lékařskému tandemu MUDr. Kolečkářovi a sestřičce Kapalové. Velmi šikovnému tlumočníkovi Ondrovi Kučerkovi, řidičům firmy Čespol, pánům Saniterovi a Hajdůškovi. Jménem oddílu bylo také poděkováno prezidentu klubu p. Bourezovi a starostce města p. Fruchartové za milé přijetí. Rovněž jsme tlumočili pozdravy starostky Frýdku-Místku p. Richtrové a pozvali jsme tým Estaires na mezinárodní turnaj ve Frýdku-Místku,“ zhodnotil úspěšný zájezd Ján Balko.