FOTBAL FM – situace v klubu

Archiv

Robert Schedling

7. 8. 2006

Jedna z velkých základen mládeže ve městě Frýdek-Místek je ve fotbalovém oddílu Fotbal Frýdek-Místek. Okolo třista mladých fotbalistů je zapojeno ve čtrnácti kategoriích, a zvláště ta žákovská patří k těm nejúspěšnějším. Dorostenci Frýdku-Místku hrají třetí a čtvrtou nejvyšší soutěž v republice. Žákovské týmy pak soutěží s těmi nejlepšími v republice, hrají totiž nejvyšší žákovskou soutěž, a tím je liga. Poté má fotbalový klub Frýdku-Místku v žákovských kategoriích ještě pokrytou třetí a čtvrtou nejvyšší soutěž. Kategorie přípravek hraje v Moravskoslezském kraji soutěže pouze na okresních úrovních a ve Frýdku se starají o čtyři ročníky.
„Pokud bychom měli hodnotit společenský, výchovný a sportovní význam fotbalu mládeže ve Frýdku-Místku pro zabezpečení volnočasového období a celkového rozvoje naší mladé generace, nelze odtrhnout od otázky zabezpečení materiálně technických podmínek pro více než třista mladých fotbalistů. V tomto směru je pro mládežnický fotbal ve Frýdku, a tím samozřejmě hovořím i o celém regionu Frýdeko-místecka, klíčovou otázkou finanční podpora ze strany Magistrátu města Frýdku-Místku. Tato dotace, schválena zastupitelstvem, je však pro letošní rok o 233 tisíce Kč nižší než v roce 2005. Je pochopitelné, že zastupitelstvo má své priority při rozhodování o možnostech navýšení dotací například pro sportovní účely, nicméně se domníváme, že podpora mladé generace ve sportu by mezi priority měla patřit,“ řekl na úvod Petr Dluhý, který je ve fotbalovém klubu ekonomem a zároveň i organizačním pracovníkem.
Oddíl Fotbal Frýdek-Místek, který převzal veškerá hráčská i soutěžní práva od klubu FK Frýdek-Místek, si za své krátké působení určitě zaslouží uznání. Muži dokázali po dvouleté pauze opět proniknout do třetí nejvyšší soutěže. Pouze v dorostenecké kategorii přibyly valcířům vrásky, když v té právě skončené sezóně sestoupili. Finančně podporovat čtrnáct mládežnických kategorií ale určitě není pro klub zrovna procházkou po růžové zahradě. „Tak to je pravda. V současné době nám schází na mládež 350 tisíc korun, abychom zabezpečili podzimní část mistrovských soutěží. Na vysvětlenou bych dodal, že toto není způsobeno nějakým plýtváním penězi, ale růstem nákladů v letošním roce, které neziskové občanské sdružení neumí eliminovat, protože prakticky nemá vlastní zdroje na takové situace. Je to otázka neobyčejně, a pro nás, velmi kruté zimy, kde jen náklady na odklízení sněhu z hřišť, aby se dalo vůbec aspoň provizorně sportovat, přesáhly padesát tisíc korun. Souběžně s tím jsme museli prakticky až do dubna platit školám nájem tělocvičen pro přípravu mládeže. Kolem 150 tisíc nás stojí ročně nájem a údržba travnatého hřiště na stadionu TJ Slezan, kde trénují a hrají naše žákovská družstva. K tomu všemu se přidalo zvýšení nákladů na dopravu k soutěžním utkáním,“ řekl Dluhý.
Frýdecko-místečtí proto chtějí v této nelichotivé situaci apelovat na zastupitelstvo Magistrátu města Frýdek-Místek. „Chtěli bychom, aby zastupitelé města zvážili celou situaci a schválili Fotbalu Frýdek-Místek dotaci navíc ve výši 350 tisíci korun pro letošní rok, což by byla spolu již se schválenou dotací prakticky stejná částka, jakým město Frýdek-Místek podporovalo mládežnický fotbal v předcházejících letech. Zkusíme proto připravit pro zářijové zasedání žádost o tuto dotaci s podrobným komentářem,“ seznámil čtenáře s plánem fotbalistů na podporu mládeže Dluhý.