Dotaci z EU lze získat i na stádo ovcí

Archiv

MM F-M

22. 5. 2006

Hektary obecních luk není vždy nutné sekat. Může je také spásat stádo ovcí. A na pořízení ovcí může přispět Evropská unie. S tímto ojedinělým plánem uspěl nedávno Olbramov – nejmenší obec na Tachovsku. Ta z programu Leader+ získala dotaci 187 tisíc korun. Na podzim z nich nakoupí 25 ovcí. Peníze kromě toho vystačí i na vybudování ohrad, přístřešků a přípravu sena.
Olbramov se svými 60 stálými obyvateli nebude pastevectví provozovat sám. Pozemky pronajme vybranému zemědělci, který se bude o obecní stádo starat a bude moci i usilovat o státní zemědělskou dotaci.

Starostka Miroslava Válová připouští, že jejich projekt „Pastevectví jako forma péče o krajinu“ není u nás obvyklý. I když vlastní stáda ovcí využívají i některé jiné obce, zejména na Moravě. „Než celé stádo pořídíme, musíme nejprve vybrat vhodné plemeno, připravit vybrané pozemky, vybudovat ohrady, přístřešky. To vše dotace pokryje,“ připomíná starostka.
I v tomto případě platí, že příjemce dotace nejprve celý projekt zaplatí ze svého a teprve pak dostane peníze z unie. Olbramov ročně hospodaří s rozpočtem 600 tisíc korun a na takovouto investici vlastní peníze nemá.
„Půjčíme si. Bude to náš první úvěr, tak snad s tím nebude problém a peníze z Bruselu nebudou někde váznout,“ připomíná Válová jeden z problémů při čerpání .

Leader+ je program Evropské unie, realizovaný v členských zemích v období 2000 až 2006. Tato iniciativa společenství, určená k podpoře venkova, rozděluje prostředky do regionů prostřednictvím „místních akčních skupin“, které vybírají k financování projekty svých členů – nejen místních obcí, ale i osob, firem, neziskových organizací či zemědělců.
Český Západ – Místní partnerství je jednou z deseti místních akčních skupin v Česku.

V zatím posledním výběru se o sumu 6,2 miliónu korun podělilo dvanáct projektů. Pastevectví v katastru Olbramova je jen jedním z nich. O podporu usilovaly projekty, zaměřené na vytváření nejrůznějších turistických produktů, obnovu kulturních, historických a přírodních památek, péči o krajinu i pořádání slavností, workshopů a rozvoj služeb a řemesel.
Peníze tak kromě Olbramova získala například i obec Záchlumí na opravu komunikace, Konstantinovy Lázně na vybudování Parku pro radost či Bezdružice na rekonstrukci topení v kulturním domě.

Český Západ – Místní partnerství působí od roku 2003. Za tu dobu získali jeho členové z programu Leader+ a Leader ČR přes 23 milionů Kč.

zdroj: Hospodářské noviny, 4.5.2006