Romům zůstane jejich poradce

Archiv

MM F-M

8. 1. 2003

Na rozdíl od některých měst České republiky se Město Frýdek–Místek i po reformě veřejné správy rozhodlo zachovat funkci romského poradce. Na konci minulého roku tedy proběhlo na tuto pracovní pozici výběrové řízení.

O vhodnosti či nevhodnosti kandidátů k přijetí rozhodovala pětičlenná komise zastoupená ze strany Města Frýdku-Místku starostkou Ing. Evou Richtrovou, místostarostou Mgr. Ivanem Vrbou, jenž má na starosti sociální problematiku a vedoucí odboru sociálních služeb Ing. Vladislavou Bertovou. Výběrové seskupení doplnili odborníci na romskou problematiku na slovo vzatí – Vladimír Horváth a jeho asistentka Šárka Vozňáková ze Společenství Romů na Moravě.

Z pěti kandidátů komise po důkladném zvážení vybrala Rostislava Hekeru, který má několikaletou praxi v sociální sféře. Tento romský asistent pro dospělé bude především napomáhat jednotlivcům i celým rodinám z romské komunity při řešení problémů, které vyplývají z nižší vzdělanosti a horší sociálněekonomické situace s využitím spolupráce s orgány státní a obecní samosprávy. Jedním z důležitých úkolů bude též zaujímání role zprostředkovatele komunikace mezi romskou minoritou a většinovou společností. (jač)