O více než milionu korun na užitečné projekty rozhodnou občané

Archiv

MM F-M

24. 1. 2003

Neziskové organizace, zdravotnictví, kultura, tělovýchova, ochrana životního prostředí – všechny tyto oblasti potřebují podporu silného a odpovědného sponzora. K vytipování nejlepších projektů, jež mohou získat sponzorské peníze, slouží program Občanská volba, který na Frýdecko-Místecko přináší pivovar Radegast. Pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, který je největším na českém trhu pivovarnictví. Firma úspěšně vyzkoušela koncepci sponzorského programu Občanská volba v regionech, kde má další pivovary – v Plzni a ve Velkých Popovicích.

Světoznámý výrobce piva se spolu s Městem Frýdek-Místek rozhodl podpořit projekty zaměřené na zlepšení kulturního a sportovního vyžití, životního prostředí a zdravotní i sociální péče o občany. Vyčlenil na to celkem 1,5 milionu korun. O tom, které projekty získají sponzorský grant, nakonec rozhodnou sami občané svým hlasováním. Užší výběr z přihlášených projektů předtím provede Rada reprezentantů složená z představitelů významných regionálních institucí, regionálních médií a zástupců Plzeňského Prazdroje. V Radě reprezentantů programu Občanská volba Plzeňského Prazdroje – region Frýdek-Místek zasednou: Ing. Eva Richtrová (starostka, Městský úřad Frýdek-Místek), Ing. Hynek Orság (Moravskoslezský kraj, odbor životního prostředí), plk. Václav Habrnal (ředitel, Policie ČR – okresní ředitelství Frýdek-Místek), RNDr. Petr Hapala (Okresní hygienická stanice Frýdek-Místek), MUDr. Ivo Ševčík (ředitel, Nemocnice Frýdek-Místek), Mgr. Jan Krulikovský (ředitel, Národní dům Frýdek-Místek), JUDr. Jiřina Jalůvková (Okresní soud Frýdek-Místek), Ing. Petr Rafaj (poslanec PSP ČR, sdružení Euroregion Beskydy), Ing. František Kopecký (senátor PČR), Mgr. Pavla Bittnerová (Moravskoslezský deník), RNDr. Radim Pařízek (Rádio Čas), Ing. Stanislav Fridrich (technický ředitel, Plzeňský Prazdroj, a.s.), Ing. Ivo Kaňák (manažer pivovaru Radegast, Plzeňský Prazdroj, a.s.),

Ing. Michal Kačena (manažer vnějších vztahů, Plzeňský Prazdroj, a.s.), Ing. Vladimír Jurina (manažer firemní značky, Plzeňský Prazdroj, a.s.).

Úkolem Rady reprezentantů je shromáždit přihlášky organizací z různých oblastí (dobročinnost, kultura, sport, zdravotnictví, životní prostředí) a posoudit je podle stanovených kritérií. Vybrané a schválené projekty se budou prezentovat v regionálních médiích – Moravskoslezském deníku (regionální příloha Frýdecko-Místecko) a v Rádiu Čas. Pak se pomocí kupónů otištěných v novinách předloží občanům k hlasování. Nejúspěšnější záměry Plzeňský Prazdroj finančně podpoří. O tom, že je Občanská volba vítaným programem, svědčí i postoj radnice. „Za doby mé působnosti ve funkci místostarostky i nyní se mi stalo poprvé, že mě někdo oslovil s takovou vstřícnou nabídkou,“ vyjádřila se k projektu starostka města Ing. Eva Richtrová, podle níž je to ideální příležitost k tomu, aby si široká veřejnost vybrala, která aktivita by měla být podpořena. A kam by měly finance směřovat podle názoru starostky? „Měly by uspět ty projekty, jejichž realizací vznikne v našem městě něco nového, něco, co bude dále sloužit větší skupině dětí, mládeže nebo zájmové skupině. Sama bych dala přednost projektům, které nabídnou rozšíření volnočasových aktivit,“ dodala starostka Eva Richtrová. V příštím čísle Zpravodaje RM FM budou vybrané přihlášené projekty představeny podrobněji. (ab, jač)