Mentálně postižená mládež bude pracovat ve zrekonstruované budově

Archiv

MM F-M

9. 4. 2003

Město Frýdek-Místek pomalu dokončuje jednu ze svých investičních akcí. Budova, ve které pracovala zdejší mentálně postižená mládež v tzv. chráněných dílnách se od října minulého roku rekonstruuje. Dokončena již byla střecha a nyní se pracuje na půdní vestavbě.

Do budovy zatékalo, opadávala římsa, bortil se komín, krov byl napaden houbou a plísní. Špatný byl též technický stav dřevěného krovu a taškové krytiny. Kanalizace byla napojena na nevyhovující septik. V budově byla naprosto nevyhovující elektroinstalace. Rozsah šaten a počet WC nevyhovoval hygienickým normám.

„Účelem bylo zhodnotit stávající stav budovy, provést statické zajištění budovy, zajistit bezbariérový vstup (rampa, výtah), provést nové zdravotechnické rozvody a navrhnout nové dispoziční odpovídající potřebám provozu,“ řekl vedoucí investičního odboru Ing. Jan Kaspřík.

Rekonstrukce byla vyvolána havarijním stavem budovy, kdy padající římsy začaly ohrožovat životy a zdraví občanů města. Dokumentace řešila opravu, respektive výměnu střechy, zlepšení statiky budovy a další opravy a rekonstrukce budovy z hlediska požadavků hygieniků. Tato část investiční akce byla projekčně zpracována samostatně a také realizace byla předpokládána jako samostatná akce s termínem zahájení v roce 2003. Rozhodnutí o zadání projektového řešení učinila Rada města Frýdku-Místku na svém jednání již v loňském září. Po odstranění střechy došlo ke vzniku statických poruch na budově a bylo zjištěno, že klenební pásy staticky zajišťující budovu neplní svou funkci. Na budově nedošlo dříve k projevu větších statických poruch pouze z tohoto důvodu, že budovu přitěžovala vlastní konstrukce střechy. O měsíc později proto rada města rozhodla o rozšíření projektové dokumentace o další statické zajištění a úpravy budovy. Současně bylo nutné z důvodu bezpečnosti budovu vystěhovat. Situaci rovněž zhoršil pád štítové stěny a zatečení do budovy při vichřici v noci z 27. na 28. 10.2002. Z výše uvedených důvodů proto Rada města Frýdku-Místku v návaznosti na předchozí události a usnesení rozhodla dne 13. 1. 2003 o pokračování další etapy rekonstrukce, tak jak předpokládalo původní projektové řešení. Co se týče rozsahu práce, jedná se o vytvoření nových šaten a sociálního zařízení pro klienty i zaměstnance centra, nové dispoziční řešení, novou elektroinstalaci a novou zdravotechniku dílen, vestavbu výtahu pro postižené klienty, přípravu pro vestavbu v podkroví a dále následně realizaci vlastní podkrovní vestavby. I přes tento velký rozsah vykonaných prací není ještě všechno potřebné naplánováno vzhledem k nedostatku finančních prostředků. „Věříme, že se v průběhu roku podaří získat chybějící 2 milióny korun na provedení fasády a doplnění příček a odpovídajících instalačních rozvodů v podkroví,“ vyslovil se Jan Kaspřík. V prvním nadzemním podlaží bude krom sociálního zařízení denní místnost klientů (muži) s kuchyňským koutem, šatny klientů (muži) s umývárnou a sprchami, úklidová místnost pro zdravotně postižené, šatny klientů (ženy), keramická dílna a sklad hotových výrobků. Ve druhém pak bude tkalcovská dílna, dílna na práce dřevoruční, sklad, kancelář, vychovatelna, , umývárna (ženy). V nové podkrovní části je plánována dílna na ruční práce, proutkařská dílna, úklidová komora, sklad. Rekonstrukce by měla být dokončena v červenci tohoto roku. (jač)