Projektová finanční podpora nových pracovních příležitostí pro znevýhodněné nezaměstnané

Archiv

MM F-M

27. 5. 2003

V současném období se projevuje v okrese i v celém kraji sezónní pokles nezaměstnanosti, avšak z dlouhodobého pohledu nedochází k výraznějšímu zlepšení celkové situace. Nová pracovní místa vznikají ojediněle a už vůbec ne v potřebném počtu a struktuře. To také znesnadňuje uplatňování aktivních opatření na trhu práce, která by napomohla ovlivnit situaci osob znevýhodněných na trhu práce, zejména těch, které jsou evidovány jako nezaměstnané.
Úřad práce ve Frýdku-Místku nadále spatřuje jako nejúčinnější ta opatření, která pomohou zlepšit pozici těchto osob na trhu práce.
V Programu aktivních opatření na trhu práce v okrese na letošní rok zpracoval Úřad práce ve Frýdku-Místku několik projektů, které, jak úřad předpokládá, pomohou při použití kombinace různých opatření (zprostředkování práce, motivační a rekvalifikační kurzy, poradenské aktivity, podporované zaměstnání) zlepšit podmínky nejvíce ohrožených osob, zejména dlouhodobě nezaměstnaných. Jde o projekt Aktiv (určený pro osoby nad 50 let věku), Návrat (pro ženy po návratu z mateřské dovolené), Naděje (pro osoby se ZPS), Absolvent (pro absolventy škol). Vzhledem k mikroregionálně nepříznivé situaci je realizován také Projekt Jablunkovsko, zaměřený na nezaměstnané osoby v této oblasti.
V rámci těchto projektů je ohroženým nezaměstnaným poskytována pomoc také prostřednictvím dotačních nástrojů podpory zaměstnanosti. Zaměstnavatelům je při vytvoření nových pracovních míst pro uvedené skupiny nezaměstnaných a při splnění dalších podmínek poskytován příspěvek na mzdové náklady v rozsahu až 7 000,- Kč/měsíc po dobu 9 měsíců, podle toho kterého nástroje. Na investiční náklady je poskytováno až 80 000,- Kč na 1 nově vytvořené pracovní místo. V případě potřeby může úřad práce zajistit a uhradit nezaměstnané osobě případnou vhodnou rekvalifikaci pro kvalitní výkon určité práce.
Projektové uplatňování aktivních opatření na trhu práce tak umožňuje soustředit se na konkrétní problémy nezaměstnanosti.

Úřad práce ve Frýdku-Místku