STROM ROKU 2003 – HLASUJTE

Archiv

MM F-M

29. 7. 2003

Odbor životního prostředí a zemědělství by vás chtěl seznámit s právě probíhající celostátní anketou STROM ROKU 2003, kterou v letošním roce vyhlásila Nadace Partnerství ve spolupráci s partnery – týdeníkem Květy, portálem Centrum.cz, rádiem Impuls a firmou Eden a pod záštitou ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka. Jejím cílem je upozornit na význam, potřebnost a krásu stromů, představit nejoblíbenější a nejkrásnější stromy a jejich zajímavé příběhy. O tom, který strom se stane vítězem ankety STROM ROKU 2003, rozhodne hlasováním široká veřejnost. Ze 146 návrhů z celé České republiky vybrala porota složená z odborníků a osobností dvanáct finalistů.
Za Moravskoslezský kraj byl nominován BUK LESNÍ (Fagus sylvatica), navržený odborem životního prostředí a zemědělství MěÚ Frýdek-Místek, který roste v obci Hukvaldy, v katastrálním území Sklenov v lesním porostu v oboře pod zříceninou Hukvaldského hradu nedaleko komunikace, která vede oborou od vstupní brány k hradu. Pokud byste se vypravili na výlet na Hukvaldy podívat se na tento strom, po překonání největšího stoupání za ostrou levotočivou zatáčkou po pravé straně, spatříte několik buků, které vás určitě na první pohled zaujmou, neboť mají mimořádně odhalené propletené kořenové systémy pozoruhodně vytvořené vlivem eroze ve strmém svahu. Krásný a zajímavý buk roste ve skupině sedmi buků vyhlášených za památné stromy v obci Hukvaldy. Nominovaný buk lesní poznáte podle toho, že jeho kořenový systém je z této skupiny nejvýraznější a vyniká jako přírodní výtvor.
Na internetu na stránkách www.stromzivota.cz jsou zveřejněny fotografie všech 12 finalistů s podrobnějšími údaji, jsou zde uvedeny lokality, kde tyto stromy rostou a příběhy, které jsou s nimi spojovány. Najdete zde přehled všech navržených stromů, i přehled nominovaných stromů na titul Strom hrdina (jedná se o stromy, které čelí či odolávají nepřízni osudu) a také bližší informace k této anketě a dále o akci „Adoptuj strom“, kterou pořádá Nadace Partnerství.
Hlas svému stromu můžete již nyní poslat poštou na adresu Program Strom života Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno, tel. 542 422 761, e-mailem na adresu stromzivota@ecn.cz , nebo můžete hlasovat na internetu na stránkách www.stromzivota.cz v rubrice hlasování. V září bude možnost poslat hlas na hlasovacích lístcích prostřednictvím týdeníku Květy. Anketa trvá do 15.10.2003.
Vítězný strom ankety STROM ROKU 2003 bude slavnostně vyhlášen na Den stromů 20.10.2003.
Zda vyhraje strom – náš krásný buk, závisí i na Vašem hlasu. Tím, že ho podpoříte, můžete přispět na jeho odborné dendrologické ošetření, což je hlavní cena pro vítěze.