Technické služby dobojovaly se zimou

Archiv

MM F-M

30. 3. 2004

Technické služby a.s. konečně dobojovaly se zimou. Podle slov ředitele společnosti Ing. Jaromíra Kohuta byla tato zima atypická zejména kvůli vleklým sněhovým přeháňkám. Komunikace byly ošetřovány podle připraveného Operačního plánu zimní údržby.
Přestože první sněhové vločky spadly až 23. prosince loňského roku, zima trvala nepřetržitě až do poloviny března. Tento fakt nejenže u mnohých z nás zapříčinil depresivní náladu, ale dal také pořádně zabrat společnosti, jež v našem městě provádí zimní údržbu – Technickým službám a.s. „Museli jsme být neustále v pohotovosti, více jsme plužili a spotřeba posypových materiálů byla taktéž vyšší, než v letech předcházejících,“ uvedl ředitel společnosti Ing. Jaromír Kohut, jehož pracovníci již v srpnu provedli výběrové řízení na dodavatele posypových materiálů, výsledkem čehož byly lepší ceny než v předchozím roce. Při likvidaci sněhu tamní pracovníci využívali moderní techniku. „Měli jsme k dispozici celkem čtrnáct traktorů, dvě multikáry, dva sypače a Mercedes Unimog, který slouží také jako sypač anebo pluží,“ vyjmenoval pomocníky – stroje Kohut. Přes veškeré úsilí si Technické služby musely vyslechnout nějaké ty stížnosti na nedostatečnou údržbu komunikací. „Snažili jsme se na ně vždy operativně reagovat ke spokojenosti občanů. Jsme moc rádi, že už se lidé naučili volat přímo nám a ne na odbor dopravy a silničního hospodářství, jak tomu bylo v minulosti,“ vyjádřil spokojenost Kohut a dodal, že údržba byla prováděná přesně v souladu s Operačním plánem zimní údržby. Na základě tohoto radou města schváleného plánu jsou komunikace ve městě ošetřovány podle důležitosti. „Například na prvním místě jsou příjezdové cesty ke zdravotnickým zařízením. Komunikace hromadné dopravy pak musíme ošetřit do jedné hodiny po spádu sněhu, do tří hodin chodníky nejvyšších důležitostí, což se udává podle frekvence chodců, opět ke zdravotnickým zařízením, respektive zařízením školským a do dvanácti hodin sběrné místní komunikace,“ vysvětlil ředitel. Obdobné plány jsou vypracovány pro provoz všech středisek společnosti a jsou zveřejněny na internetu. „Pokud někoho zajímá, kdy budeme například stříhat trávník v místě jeho bydliště, stačí se podívat na naše webové stránky www.tsfm.cz. Tam také mohou občané posílat své náměty nebo připomínky a jednou za dva měsíce si mohou zasoutěžit o pěkné ceny,“ informoval Kohut.
Poznámka: Tipli byste si i vy odpověď na soutěžní otázku s platností do konce dubna? Kolik hektarů ošetřovaných zelených ploch máme ve městě? (soutěží se o termosku a luxusní pero)
(jač)