Na školství město pamatuje

Archiv

MM F-M

1. 2. 2005

17. zasedání zastupitelstva města Frýdek-Místek schválilo rozpočet na letošní rok, ve kterém tvoří výdaje na provoz základních a mateřských škol přes 311 milionů korun, což dokazuje, že pro současnou radnici je školství jednou z hlavních priorit.
„V minulém školním roce byla s ohledem na snižující se počty žáků ukončena činnost jedné ze základních škol. Ušetřené finanční prostředky z provozu školy se, jak jsme slibovali, nevrátily zpět do rozpočtu města, ale byly rozděleny mezi ostatní školy dle počtu žáků na provoz a na zajištění stravování žáků,“ zdůraznil místostarosta Petr Cvik.
Z letošní sumy částka 224 milionů korun představuje prostředky státního rozpočtu určené na mzdy zaměstnanců škol a učební pomůcky pro žáky. Více než 73 milionů pak dostávají školy zřizované městem Frýdek-Místek na provoz k zajištění energií, služeb, materiálu, k nákupům vybavení školním nábytkem a k pořízení učebních pomůcek, na které státní prostředky nestačí. „V částce 73 milionů korun se počítá se zhruba sedmi miliony na údržbu mateřských škol a více než šest milionů je určeno na údržbu základních škol. Budou prováděny nátěry oken dvou mateřských a základních škol, generální oprava sociálního zařízení, generální oprava tří školních jídelen a mnoho dalších potřebných oprav,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Ilona Nowaková.
Budovy škol vyžadují nemalé prostředky také na údržbu spojenou s modernizací. Opravy menšího rozsahu si školy zabezpečují samy. Větší akce a modernizace zajišťuje město z prostředků investic, které nejsou zahrnuty v uvedených 73 milionech korun. Investice představují pro rok 2005 v součtu 15,7 milionů korun. Bude například provedena výměna prosklených stěn schodišť v objektu ZŠ na ul. Čs. armády, čímž dojde současně k úspoře energií, rekonstrukce původních rozvodů elektroinstalace na jedné z budov ZŠ na ul. Pionýrů a další, které přispějí ke kvalitě frýdecko-místeckých škol.
„Věříme, že veškeré naplánované akce opět proběhnou ve stejné kvalitě jako loni a že investované prostředky přinesou opět zlepšení podmínek pro vzdělávání dětí našeho města,“ řekl místostarosta Petr Cvik, mající školství ve své kompetenci.