Osadní výbory už mají všechny okrajové části

Archiv

MM F-M

1. 2. 2005

Po posledním zasedání městského zastupitelstva, které proběhlo 24. ledna, už mají všechny okrajové části města zřízeny své osadní výbory. Posledním v řadě byl Lískovec, kde se již také našli aktivní občané, kteří budou s radnicí komunikovat o specifických problémech své lokality.
Zastupitelstvo rovněž schválilo Zásady pro zřizování a financování osadních výborů v částech města Frýdek-Místek, které reflektovaly připomínky předsedů jednotlivých osadních výborů. Z vystoupení zástupce Skalice ale vyplynulo, že představy o fungování výborů se ještě značně rozcházejí, zejména v oblasti financování. „Proběhly konzultace s předsedy a objevily se třenice v názorech ohledně financování a potřebných dokladů k vyúčtování. Město ale prochází auditem, takže musí dodržovat jisté podmínky. Taky je třeba říct, že nemůžeme splnit všechna zbožná přání, která zazní. Tím ovšem neříkám, že se nějakým způsobem nemohou ještě materiální podmínky osadních výborů postupně vylepšovat,“ vysvětlila starostka města Eva Richtrová.
„Já jako členka městského zastupitelstva a osadního výboru Zelinkovic a Lysůvek jsem ráda, že spolupráce s městem došla k těmto zásadám podpory, které jsou v této podobě, mám pocit, dostatečné,“ nechala se slyšet Marie Knödlová (ODS). Nad přednesenými požadavky Skaličanů se pozastavil i Jaroslav Chýlek (ČSSD), který varoval před vytvářením paralelních struktur. „Já mám za to, že osadní výbor vzniká proto, že nejlíp zná danou lokalitu a zprostředkuje informace, které se dále zpracují v aparátu radnice. Přece nebudeme vytvářet nějaké místní zastupitelstvo,“ varoval Jaroslav Chýlek.