Zastupitelé opět debatovali o Olešné

Archiv

MM F-M

15. 6. 2005

Frýdecko-místecké radnici bylo opět vyčítáno, že rezignovala na osud přehrady Olešné, zvlášť poté, co v dané lokalitě postavila nový aquapark a čistotou vody ke koupání už si tak hlavu lámat nemusí. Opak je ale pravdou.
Stokrát skloňované téma zaznělo i na včerejším zasedání zastupitelstva. Někteří opoziční zastupitelé se opět nechali slyšet, že radnice problém Olešné přehlíží a nic pro její vyčištění nedělá. Představitelé města čelili hlavně obviněním, že se neustále odvolávají na fakt, že přehrada nepatří městu, dále jim vyčítali, že v záležitosti žádání státních dotací nechali malé obce napospas složitému systému. Poslanec a zastupitel Petr Rafaj musel některým opět vysvětlovat, že už léta existuje Sdružení obcí povodí Olešná, které o dotace z řady fondů neustále žádá. „Narážíme na problém příliš malého nebo naopak příliš velkého počtu obyvatel. Palkovice nebo Metylovice, které potřebují řešit kanalizaci, aby se splašky nedostávaly do Olešné, jsou příliš malé, a když se do toho zahrne Frýdek-Místek, už je ten celek zase příliš velký,“ řekl Rafaj který je předsedou Sdružení obcí Povodí Olešná, jehož hlavním cílem je právě vyřešení problému kanalizace okolních obcí s dopadem na kvalitu vody ve frýdecko-místecké nádrži. Připomenul ale důležitou věc, a sice to, že Olešná nemá v podstatě žádný přítok, takže voda v nádrži stojí, otepluje se a nemůže se ani okysličovat. „Ten přítok je navíc znečištěný, proto investovat nyní do něčeho jiného než je kanalizace jsou vyhozené peníze,“ upozornil. Opoziční zastupitelé totiž volali po studii, která by problematiku čistoty přehrady posunula dále a žádali město, aby na ni uvolnilo sto tisíc korun „Zabývejme se tím, udělejme k tomu společný seminář, pozvěme si zástupce Povodí Odry, odborníky a všichni to probereme, ale uvědomme si, že vlastníkem Olešné je Povodí Odry a my nemůžeme studovat cizí majetek,“ podotkla starostka Frýdku-Místku Eva Richtrová. Narážela tak na neustálé bezpředmětné dohadování zastupitelů-laiků o tom, jak by se dala nádrž vyčistit. Podnětný projev přednesl i Igor Svoják, který nabádal k používání bezfosfátových pracích prostředků, jelikož to má vliv na hypereutrofizaci vody. Tento enviromentalistický termín však posléze nedokázal Petru Rafajovi vyložit, a tak mu slíbil písemnou odpověď.
Petr Rafaj přesto potvrdil, že vítá zájem opozice o toto téma. „Jsem rád, že se opozice konečně přidává a na úrovni kraje by mohla domluvit, že naše záměry s Olešnou také podpoří. „Chci ovšem zdůraznit, že studie o možném vyčištění se mohou dělat každý rok, ale bez likvidace přítoků škodlivin to nemá smysl,“ doplnil.
Město Frýdek-Místek bylo jedním z prvních zájemců o dotaci v rámci projektu ISPA. Přes veškerou snahu nebylo úspěšné, díky neujasněným pravidlům pro získání této dotace i díky relativně malému nákladu stavby, který byl sice v limitu, ale oproti jiným žádostem byl nízký. V současné době město a sdružení, jehož je členem, prověřuje možnosti využití biologických čističek na přítocích k přehradě Olešná. Vyčištění samotné přehrady je ovšem věcí Povodí Odry s.p., který je správcem a jako jediný může rozhodnout o celkovém vyčištění.