O zónu v Chlebovicích je obrovský zájem

Archiv

MM F-M

12. 9. 2006

Peníze a úsilí vynaložené na vybudování chlebovické průmyslové zóny nebyly marné. Odbor územního rozvoje hlásí, že obavy o nenaplnění průmyslové zóny se ukázaly jako neopodstatněné, naopak poptávka natolik převyšuje nabídku, že by nebyl problém podobnou zónu naplnit i několikrát.
„Změna územního plánu Frýdku-Místku, v rámci které byly vytipovávány plochy pro průmyslové zóny, proběhla v roce 1998. Jednou ze zón byla Průmyslová zóna Chlebovice o celkové ploše zhruba dvanáct hektarů. Město Frýdek-Místek v roce 2000 začalo realizovat přípravu této zóny a o dva roky později byla získána dotace z programu Ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 11 milionů na přípravu zóny. Celkové náklady dosáhly 98 milionů, přibližně třetina šla na výkupy pozemků, další třetina představuje stavební náklady a podobnou sumu spolkla i kanalizace,“ vrací se k počátkům zóny náměstek primátorky Miroslav Dokoupil.

Současná situace chlebovické zóny vypadá tak, že zde funguje výrobní závod německé společnosti BLANCO CZ spol. s.r.o., která vyrábí nerezové zařízení a vybavení provozů ve veřejném stravování, nerezové zařízení a mobiliáře pro zdravotnictví a ostatní průmyslové díly z nerezu dle zadání zákazníka se zhruba stovkou zaměstnanců. Společnost již odkoupila i další pozemky a hodlá svou investici rozšířit o 2. a 3. etapu, čímž dojde k dalšímu nárůstu zaměstnanosti. Rada města Frýdku-Místku navíc už schválila nájemní smlouvu na zbývající volnou plochu zóny, a to s korejskou společností Hanil E-Hwa Company, která vyrábí interiérové komponenty z textilu a plastu pro automobily. „Tato společnost je významným subdodavatelem korejské automobilky Hyundai Motor Company, která postaví nový závod v Nošovicích, a Kia Motors Slovakia, s.r.o., která již vyrábí automobily nedaleko Žiliny. V Chlebovicích v budoucnu zaměstná tři stovky lidí,“ uvedl náměstek primátorky.

Hanil E-Hwa Company vedla s magistrátem poslední jednání před několika dny, kdy její představitelé vedení města ujistili, že o zónu mají pevný zájem. Na podpis smlouvy však budeme ještě muset počkat, dokud nebudou projednány poslední podrobnosti, některé technické záležitosti.