Do škol jde rekordní částka přesahující 175 milionů korun

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

15. 6. 2010

„Projekty, u nichž jsme uspěli se žádostmi o dotace z Evropské unie byly zaměřeny na výměnu oken a zateplení obvodových zdí a střech 11 školních budov, přičemž celkové náklady byly vyčísleny na 158 milionů korun. Z této částky jsme získali 86,5 milionů korun z EU, zbylou část zaplatíme z městského rozpočtu,“ uvedl náměstek primátora Michal Pobucký, který má získávání dotačních peněz pro město na starosti. Stavební práce budou na budovách škol probíhat postupně. Ukončeny by měly být nejpozději v příštím roce.

Seznam objektů, které budou zatepleny z dotací EU:

1) ZŠ a MŠ Naděje, Frýdek-Místek, Škarabelova 562, budova K Hájku 2972;
2) ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, El. Krásnohorské 2254;
3) ZŠ Frýdek-Místek, ČSA 570;
4) ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec, K Sedlištím 320;
5) MŠ Frýdek-Místek, J. Myslivečka 1883;
6) MŠ Frýdek-Místek, J. Myslivečka 1883, budova F. Čejky 420;
7) MŠ Frýdek-Místek, J. Myslivečka 1883, budova Lysůvky, Příborská 37;
8) ZŠ a MŠ Frýdek-Místek – Chlebovice, Pod Kabáticí 107, budova Chlebovice 193;
9) ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Jana Čapka 2555, budova Slezská 770;
10) ZŠ Frýdek-Místek, Pionýrů 400;
11) ZŠ Frýdek-Místek, El. Krásnohorské 139

„Město je v získávání dotací úspěšné. Již loni v září jsme dostali přes 28 milionů korun na snížení energetické náročnosti školních budov na ul. Jana Čapka. Nyní jsme získali rekordních 86,5 milionů korun a další dotace ve výši téměř 18 milionů korun na zateplení a výměny oken v dalších 5 školních budovách by měly být ještě schváleny. Celkové náklady na tyto úpravy jsou předpokládány ve výši 38,7 milionů,“ dodal náměstek Michal Pobucký. Jedná se o tyto mateřské školy: MŠ Sněženka, Frýdek-Místek, Josefa Lady 1790; MŠ Frýdek-Místek, Anenská 656, budova J. Trnky 63; MŠ Sněženka, Frýdek-Místek, Josefa Lady 1790, budova 8. pěšího pluku 821; MŠ Beruška, Frýdek-Místek, Nad Lipinou 2318; MŠ Beruška, Frýdek-Místek, Nad Lipinou 2318, budova Olbrachtova 1421.

„Město každým rokem investuje do škol i vlastní finance. Další peníze do škol budou vloženy z městského rozpočtu v rámci oprav a údržby. Již o prázdninách budou probíhat stavební práce za téměř 17,5 milionů korun na dalších 7 školních budovách. V MŠ Beruška a Pohádka budou rekonstruovány jídelny. V Pohádce budou také vyměněna okna jednoho pavilonu, který bude zároveň i zateplen. V MŠ Anenská bude opravena střecha a vyměněna okna spojovacího krčku, zateplen bude objekt MŠ Sněženka, novou střešní krytinu dostane 4. ZŠ a na 8. ZŠ bude pokračovat rekonstrukce elektroinstalace za téměř 3,5 milionů korun,“ vyjmenoval náměstek primátora Petr Cvik.

„Oblast školství je jednoznačnou prioritou současné radnice. Je už obtížné vyjmenovat všechny investiční akce, které přispěly ke zkvalitnění vzdělávacího prostředí jednotlivých škol. Stačí vzpomenout jen jednotlivá školní hřiště, která jsme za poslední roky vybudovali. Ale otázka údržby budov, jejich zkvalitnění byla pro město přece jen velkým finančním soustem. Věděli jsme, že se musíme soustředit na příslušné dotační tituly, pokud chceme i v tomto směru udržet krok. A povedlo se,“ řekl Petr Cvik.

S rekonstrukcí budov školních zařízení dochází na několika školách k předčasnému ukončení školního roku. „Rekonstrukce elektrorozvodů na 8. ZŠ a rekonstrukce školní výdejny na 4. ZŠ započnou v nejbližších dnech a budou tak rozsáhlé, že se ředitelé škol rozhodli ukončit školní rok již 25. června. Vysvědčení dostanou dříve také děti z 1. ZŠ a 11. ZŠ, a to 28. června,“ podotkla vedoucí odboru školství Ilona Nowaková.

Celkem město investuje do rekonstrukcí školních budov rekordní částku přesahující 175 milionů korun.