16. MEZINÁRODNÍ FOLKLORNÍ FESTIVAL CIOFF FRÝDEK-MÍSTEK 2010 VEŠEL DO HISTORIE

Archiv

Eva Bakerová

21. 6. 2010

I když se frýdecko-místecký festival potýkal s nepřízní počasí, která organizátorům – zejména dobrovolníkům z řad rodičů a přátel Ostravičky, dala pořádně zabrat, hlavním naplánovaným pořadům na místeckém náměstí počasí přálo a nebylo tam k hnutí. Tolik tisíců diváků snad náměstí ani nepamatuje. Úžasnou atmosféru navodily soubory domácí (Ondrášek, Ostravica a Malá Ostravica, Ostravička), regionální – Suszanie z H.Suché i mimoregionální – Handrlák z Kunovic a Senioři ze Šumperka), umocnily soubory ze Slovenska, Arménie, Moldavska, Černé Hory a k vrcholnému kulturnímu zážitku dovedly soubory z Mexika a Velikonočního ostrova. Kromě sobotního průvodu a dopoledního programu se uskutečnilo 29 naplánovaných koncertů a 7 doprovodních akcí. Potleskem ve stoje zaplněný sál účastníků festivalu vyjádřil poděkování za zdárný průběh a příjemný, byť namáhavý týden.
Kdo přišel na galakoncert, který oficiálnímu ukončení předcházel, jistě nelitoval. Předvedené ukázky lidového umění byly na vysoké umělecké úrovni.
16.ročník frýdecko-místeckého festivalu hostil celkem 564 účastníků, z toho 184 ze zahraničí.
V průběhu pěti festivalových dnů se uskutečnily výchovné koncerty pro školy ve Vratimově (2), Frýdku-Místku (2), Frýdlantě n.O., Hukvaldech, Bašce, Polance n.O., dále se soubory představily v Pražmu, ve Staré Vsi a v Řepištích. Velkým zážitkem pro milovníky lidové hudby byl Koncert muzik na nádvoří Frýdeckého zámku, kde kromě již zmíněných zahraničních účinkujících – tedy jejich souborových muzik, vystoupili i muzikanti CM Friš z Ostravy, CM Satina z Čeladné, domácí CM Šidla, Ondrášek, Ostravička a Ostravica iklezmerová muzika Simcha z Ostravy. Vysoce kvalitní výkony muzikantů ocenili četní návštěvníci, ale i hudební odborník Zdeněk Tofel, redaktor Českého rozhlasu Ostrava.
K doprovodním programům festivalu, kromě již zmíněného slavnostního ukončení, patřila i výstava fotek Radka Klímka a Luďka Krulikovského z předchozího ročníků MFF, vydařená zábava souborů na nádvoří spolupořádající 7.základní školy, výlet do Rožnovského muzea v přírodě, dvě veselice po pátečních a sobotních koncertech, volejbalový turnaj přátel Ostravičky, koncert Šuba-Duba Bandu. Nelze nezmínit ani samotné slavnostní zahájení 16.ročníku, které zorganizovala Základní umělecká škola ve své krásné budově. Za přítomnosti náměstka primátorky Statutárního města Frýdek-Místek pana Michala Pobuckého, předsedy Folklorního sdružení ČR pana Zdeňka Pšenici a prezidentky festivalu byli přivítáni zástupci pozvaných souborů.
Mezinárodní folklorní festival Frýdek-Místek 2010, který právě uzavřel svou 16tiletou kapitolu, byl, až na částečnou nepřízeň počasí, akcí vydařenou, s vysokou uměleckou úrovní, s precizní organizací i s překvapivě vysokou návštěvností. Vzbudil zájem médií, jak regionálního tisku, tak ČTV Ostrava, Českého rozhlasu Ostrava a TV Polar.
Nezbývá než poděkovat všem účinkujícím za krásné programy, všem pořadatelům a spolupořadatelům, sponzorům a všem, kteří přiložili ruce k vydařenému dílu a doufat, že znělka 17. ročníku MFF CIOFF FM 2011 se opět rozezní dne 14.června 2011.

E.Geryková, 2010-06-21