Kolem Olešné na kole i kolečkových bruslích

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

5. 10. 2010

Oblast kolem Olešné je lokalitou, na kterou vedení radnice vsadilo v rámci rekreace a trávení volného času místních obyvatel. „Po vybudování venkovního a krytého aquaparku jsme se ve volebním slibu zavázali k zokruhování trasy kolem Olešné, která by byla vhodná jak pro cyklisty, tak vyznavače kolečkových bruslí. Tato akce byla náročná zejména z hlediska projektové dokumentace, protože kromě městských pozemků, pozemků státu a pozemků Povodí Odry jsme byli nuceni využít i pozemky soukromých vlastníků, což znamenalo dohodnout s těmito vlastníky odkup pozemků. Záměr celého projektu se podařilo realizovat, takže nyní můžeme občanům našeho města nabídnout novou cyklostezku, která lemuje přehradu Olešná a která je díky hladkému povrchu vhodná také pro in-line bruslaře,“ řekl náměstek primátora Petr Cvik.

„Cyklostezka kolem přehrady Olešná je dlouhá téměř 4,5 km a místy je široká až 4 m. První část již byla vybudována koncem roku 2008, a to v úseku od hráze až za aquapark k ulici Nad Přehradou. Náklady na vybudování I. etapy cyklostezky činily 14,7 milionů korun, přičemž se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6 milionů korun.  Druhá etapa výstavby cyklostezky byla zahájena ve druhé polovině tohoto roku, a to v trase stávajících vyšlapaných chodníků. Částečně kopíruje vedlejší komunikaci u příjezdu k loděnici, rovněž využívá části příjezdu k restauraci Muroňka a komunikaci od hráze k restauraci Rybárna, kde byl nově doplněn i chodník. Součástí cyklostezky jsou také dva ocelo-dřevěné mosty. První se nachází v místě přelivu hráze mezi přehradou Olešná a biologickým rybníkem Řehánek a druhý v místě křížení vodoteče a cyklostezky u loděnice,“ popsal náměstek primátora Miroslav Dokoupil.

„Cyklostezka zapadá do okolní zástavby a nenarušuje ráz krajiny. Využívána bude po celý rok, v létě cyklisty a in-line bruslaři, v zimě pak milovníky běžkování. Výhodou cyklostezky je hladký povrch vhodný jak pro cyklisty, tak pro in-line bruslaře, jichž stále přibývá. Na trase cyklostezky nechybí restaurační zařízení a k nezaplacení je krásný výhled na Beskydy a Lysou horu. Její trasa vedoucí od hráze, kolem aquaparku, loděnice a dále kolem břehů až k restauraci Rybárna v blízkosti hráze nabídne rodinám s dětmi další možnost sportovního vyžití. Lokalita přehrady Olešná tak získává na atraktivnosti a jistě přiláká další nové návštěvníky a sportovce,“ řekl náměstek primátora Petr Cvik.

Náklady na vybudování druhé etapy cyklostezky jsou vyčísleny na 55 milionů korun, přičemž město požádalo o dotaci z Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko ve výši 20 milionů korun. Tato dotace by měla být schválena do konce roku.

Pozn.:
Program slavnostního otevření viz příloha