Kulturní Dům Pod Svícnem slaví 10 let

Archiv

Petr Korč

29. 11. 2010

Dům Pod SvícnemFrýdecko-místecký fenomén, Dům Pod Svícnem slaví. Dům v historickém centru Frýdku, který byl poničen neodbornými stavebními zásahy v padesátých letech minulého století a poté byl spolu s frýdeckým náměstím odsouzen komunistickou lhostejností k pomalému zániku, slaví již desáté výročí od svého znovuzrození.

V roce 2000 se po dvouletých opravách podařilo novým majitelům, rodině Korčových, zpřístupnit první části rekonstruovaného domu s antikvariátem, trafikou s kavárenským posezením a výstavními prostory. Antikvariát mimo široké nabídky knih během své dosavadní existence v literárních večerech představil například Jaroslava Rudiše nebo J. H. Krchovského. Galerie hostila díky práci kurátorky Dagmar Čaplyginové díla řady osobností nejenom z České republiky. V samostatných výstavách se představili mimo jiné Lina Németh, Petr Pavlán, Jaromír 99, Pavel Preissner, Marek Pražák nebo David Vávra. Každoročně je pořádán kolektivní salon.

Během let se v domě zabydlely i další aktivity a projekty. Jediná nekuřácká a vegetariánská restaurace ve městě pravidelně pořádá přednášky, výstavy a koncerty spojené nejenom s alternativním životním stylem. Nejnovější – avšak asi nejviditelnější – součástí domu je pak neobyčejný klubar Pavlač, který ve svých dvoupatrových prostorách s terasou hostí nejenom hudební uskupení nejrozmanitějších žánrů, jmenujme alespoň Dva, SelFbrushe nebo Dana Václavka, ale i příležitostné happeningy, občanské aktivity nebo i projekce filmového klubu.

„Dům Pod Svícnem již dávno vystoupil ze svých zdí, obrazně i fakticky. Vznikají zde projekty, které oslovují mnohem širší publikum než jen návštěvníky galerie nebo antikvariátu. Od roku 2003 funguje v kině Vlast Filmový klub Frýdek-Místek, letos proběhl první ročník projekcí letního kina a již osmý ročník čeká jednu z největších kulturních událostí ve městě, Sweetsen fest. To vše má své kořeny v Domě Pod Svícnem,.“ dodává pan domácí Petr Korč.

V rámci oslav desetiletého výročí Domu Pod Svícnem proběhne během prosince 2010 řada doprovodných akcí, které budou přístupné veřejnosti. „V posledních třech letech jsem se věnoval řadě aktivit. V pozici předsedy Asociace českých filmových klubů jsem z finančních a organizačních problémů pomohl např. Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Teď mám v úmyslu začít se věnovat naplno kulturním projektům ve Frýdku-Místku,“ uzavírá Korč.

Těšíme se na Vás v Domě Pod Svícnem. V domě, který jinde nenajdete!

 


Výběr z doprovodných akcí oslav 10 let Domu Pod Svícnem:

6. až 8. prosince 2010 od 20 hodin (v pondělí i od 17 hodin) – regionální premiéra filmu Vše pro dobro světa a Nošovic za účasti režiséra Víta Klusáka
Filmový klub Frýdek-Místek | kino Vlast | afterparty neobyčejný klubar Pavlač
Vstupné pro veřejnost

11. prosince 2010 od 18 hodin – Možná přijde i kouzelník
18 hodin – Pavlač a prostory Domu Pod Svícnem
Vystoupí Pokustone a Behind the Door
Vstup s pozvánkou pana domácího

15. a 16. prosince 2010 od 18 hodin – Promítej i ty! (ozvěny festivalu Jeden svět)
neobyčejný klubar Pavlač
Vstup volný

18. prosince 2010 od 18 hodin – Vernisáž Salonu Omalovánka
Galerie Pod Svícnem a neobyčejný klubar Pavlač
Vystoupí Jakub Tichý a David Stypka
Vstup volný

Vše, co jste chtěli vědět o Domě Pod Svícnem a báli jste se zeptat naleznete na www.podsvicnem.cz.