LAŠI AJI LAŠKY CHYSTAJTĚ SĚ ! 23. LAŠSKY BAL JE TU !

Archiv

Monika Škanderová

12. 1. 2011

Najprv mi třa pozvať všeckych. Tuž vos všeckych pozyvom – Lachy, Valachy, Goroly, Slezňoky, ale aji přespolňaky z jinšich krajuv a v jinšich krojach. 23. Lašsky bal, kery pro vas každy rok rychtuju taněčnici aji muzikanti z Ostravice, vypukně v sobotu 5.unora 2011 o pul osme večer. Kaj motě přijsť ? Do teho kulturaku – včil mo meno KD Frydek – co mu pravime valcovensky.
Robečky, pořodně sě namažtě kopytka a vezmitě svojeho stareho, ale aji mladeho (jak motě). Vykrucať a zpivoť sě možetě s cymbalovku Jasenka ze Vsetina (kery stě byli na zamku, jak sme křtili naše nove CD, tak stě tam mohli Jasenku vidět aji slyšeť). Z Capyndorfa přijechaju synci od Janka Pustkoveho aji ze šumnu zpěvulenku Janku Rozehnalovu. A na každy pad, jak se pravi, budě hrať naša muzyčka Ostravica s přepěknu primašku Peťku.

Pro tych, keři ešče u nas něbyli – a to je špatenka ! – včil popišu, co ich čeko. U dveři vos přivitaju švarne děvuchy a ze startu dostanětě jakysy prezent. Tuž fajně, ni ? Potem se možetě sědnuť ku svojimu stolku nebo se pošpacyrovať po kulturaku. Natrefitě na Harendu U šumnych synkuv, kaj se možetě dať po štamprli, ale aji fajne vinko a ešče možetě podřystať s šumnymi chlopami – to je taky bonus. Přimo naproti Harendy sě zastavitě ve Vyvařovni u šumnych děvuch, kere vom uvaři cikorku (pro tych co někapiruju – cykorka je kafe), čajik nebo se kupitě fajnych koloči, cosi sladkeho či zelňačku. Na velkym parketě tam budě hlavni centrum. V programě su přirychtovane taňce v krojach, aji se budětě učit takych starych tancuv, aji sě budětě hrať a sutěžiť, no blbnuť jak male děcka. Ja, ešče sem zapomnila, že vos možu potkať tacy krojovani lude a budu měť v klobuku take šulanky a budu chtěť po vos pynize. Tuž to něsu uchylaci ! To su naši a produju losy do tomboli ! Tak se kuptě bo to se vyplati ! Před pulnocu sě losuju ty najfajnějši ceny. O pulnoci přijdě tradični překvapeni a budětě zas valiť bulvy, co to ta naša Liběnka zeštymovala. Potem se možetě oddychnuť, ale aji zas skokať u muziky či sutěžiť či tak enem popijať gořolku.

Ja a to sem pravila, že možetě měť večeřu ? Ni ? Tuž jak se kupitě listek s večeřu, tak potem dole v Izbečce s večeřami sě datě do nosa, ež vom budu knoflíky střilať. Přirychtovana je fajňacka svičkova na smetaně ! A v přizemju sě tež tancuje aji zpivo na druhym parketě. No mome to vymakane – furt je jakysy program, že němožetě usnuť.

Tuž sem vom všecko povyklodala, tak sě napiště do kalindořa, že 5.2.2011 idětě na 23. Lašsky bal SLPT Ostravica. Listky se produju od 17.1. buď v tym valcovenskym kulturaku (dyž tak přes mobila na stryka Tobolu tel.: 602 586 925) či v Misteckym Beskydskym info centru, tel.: 558 646 888, www: beskydy.com. Všecke info najdětě na www.ostravica.com.

Vaša Ostravica !