Sweetsen fest letos významně posiluje charitativní rozměr

Archiv

Petr Korč

30. 5. 2011

 

    

 


„Jsem rád, že se Sweetsen fest během pár let stal celospolečenským fenoménem města Frýdek-Místek. Zejména díky nadačnímu příspěvku Nadace ČEZ a podpoře statutárního města Frýdek-Místek se vedle růstu akce můžeme naplno věnovat i naší aktuální prioritě – propojení festivalu s neziskovým sektorem. Sbírky pro humanitární organizace během minulých ročníků Sweetsen festu vynesly již téměř 100 000,- Kč“, doplňuje za pořadatele festivalu Petr Korč.

Sweetsen fest tradičně poskytne prostor k prezentaci činnosti neziskových a humanitárních organizací a jejich poboček z Frýdku-Místku. Ve čtvrtek 30. června proběhne veřejná sbírka pro Podané ruce, v pátek 1. července pro Dobrovolnické centrum společnosti ADRA a sobota 2. července 2011 bude patřit Charitě Frýdek-Místek.

 

Charita Frýdek-Místek – veřejná sbírka v sobotu 2. července 2011

Charita Frýdek-Místek je neziskovou organizací poskytující sociální služby občanům města Frýdek-Místek a Frýdlant nad Ostravicí včetně okolních obcí. Je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb v tomto regionu.

Charita Frýdek-Místek působí již od roku 1992 a příští rok oslaví 20 let své existence. Spektrum nabízených sociálních služeb je značně široké. Provozuje  Domov pro seniory, Domov se zvláštním režimem pro psychicky nemocné, Denní centrum pro psychicky nemocné, Terénní služby, Poradenské centrum ve Frýdlantu nad Ostravicí, Pečovatelskou a ošetřovatelskou službu v domácnostech, Nízkoprahové centrum pro děti a mládež a Rodinné centrum. Nabízí pomocnou ruku lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci a potřebují pomoc od jiných. Jedná se především o seniory, lidi s psychickým onemocněním, děti a mládež, rodiny s dětmi.

Účast na festivalu Sweetsen fest je pro Charitu Frýdek-Místek premiérou. „Byli jsme  osloveni organizátory festivalu s nabídkou uspořádání charitativní sbírky a rozhodli jsme se festivalu účastnit. Máme hodně dobrých projektů, které stojí za to podpořit, a taky chceme lidem ukázat, že kolem nás je spousta potřebných, kteří potřebují naši pomoc,“ uvedl Radovan Pácl z Charity Frýdek-Místek.

Peníze ze sbírky podpoří činnost Terénní služby Rebel, která pracuje s dětmi a mládeží. Dále budou použity na spolufinancování nákupu automobilu pro Dům pokojného stáří u Panny Marie Frýdecké a v neposlední řadě i na činnost nově vznikající služby pro rodiny s dětmi „Centra Pramínek“ v sociálně vyloučené lokalitě v Místku. 

Více na www.fm.charita.cz

 

ADRA – veřejná sbírka v pátek 1. července 2011

Dobrovolnické centrum ADRA Frýdek-Místek zahájilo svoji činnost v roce 2004 a v současné době již působí jeho dobrovolníci nejen ve Frýdku-Místku, ale i Třinci, Havířově, Českém Těšíně, Příboře, Kopřivnici, Jablunkově, Komorní Lhotce a Nové Horce.

Peníze ze sbírky jsou určené pro činnost dobrovolnického centra, které školí a připravuje zájemce o dobrovolnickou službu. Každý dobrovolník má stálou podporu, pravidelné supervize, pojištění i cestovné. Za celou dobu činnosti se do činnosti centra zapojilo již přibližně 1100 aktivních dobrovolníků, kteří docházeli do 30 organizací.

Proč dobrovolnictví?

Dobrovolnictví je něco, co má smysl. Je to konkrétní pomoc konkrétnímu člověku. Každý z nás může něco nabídnout, své zkušenosti, schopnosti nebo talent.

Co dělá dobrovolník?

Dobrovolníci působí jako společníci osamělých lidí. Věnují svůj čas dětem, seniorům, lidem se zdravotním postižením. Dochází do dětských domovů, domovů pro seniory, nemocnic nebo zařízení pro zdravotně postižené. Dobrovolníci si s lidmi povídají, čtou knížky a časopisy, hrají hry, chodí na procházky a také nabízejí své vlastní nápady a aktivity. Pomáhají bez nároků na finanční odměnu, podle svých možností, většinou 1 x týdně.

Více na www.dcfm.cz

 

Podané ruce – veřejná sbírka v pátek 30. června 2011

Organizace Podané ruce, o.s. je neziskovou organizací poskytující služby osobní asistence a canistereapie (pomoc lidem prostřednictvím psa). Cílovými skupinami jsou lidé bez omezení věku, lidé s handicapem a senioři. Organizace prostřednictvím obou služeb zajišťuje a usnadňuje začleňování těchto lidí do společnosti. Prostřednictvím osobní asistence navíc umožňuje naplňování jejich potřeb v jejich přirozeném domácím prostředí s důrazem na zachování jejich důstojnosti.

Organizace Podané ruce, o.s. zabývající se canisterapií byla založena v roce 2000. Projekt osobní asistence vznikl v roce 2001 a letos oslaví již své 10. výročí na akci Lidé lidem konající se letos v listopadu v Ostravě. V rámci Moravskoslezského kraje působíme ve 35 obcích, a to i v takových, kde je špatná dopravní dostupnost.

Peníze z veřejné sbírky podpoří činnost canisterapeutických týmů, které navštěvují a rozjasňují život dětem i seniorům. V zařízeních Dětský domov Frýdek-Místek, Žirafa – integrované centrum Frýdek-Místek, ZŠ a MŠ Naděje Frýdek-Místek, Náš svět Pržno, Domov Jistoty Bohumín. Veřejná sbírka Projektu osobní asistence podpoří činnost osobních asistentů v malých obcích Moravskoslezského kraje.

Více na www.podaneruce.eu

 

Podpořme společně sbírky pro humanitární organizace. Na Sweetsen festu se můžeme bavit a pomáhat najednou!

Sweetsen fest pořádá ve spolupráci se statutárním městem Frýdek-Místek a pod záštitou primátora města Mgr. Petra Cvika občanské sdružení Pod Svícnem ve spolupráci s hudebním klubem Stoun a dalšími organizacemi, sdruženími a jednotlivci z Frýdku-Místku.

8. ročník největšího frýdecko-místeckého hudebního, divadelního a filmového festivalu, který pravidelně navštěvují tisíce diváků, proběhne na čtyřech scénách ve Frýdku-Místku od 30. června do 2. července 2011. Vstup je již tradičně zdarma.

Frýdek-Místek sobě!

Více na www.sweetsen.cz

 

Partneři Sweetsen festu 011

FESTIVAL VÝZNAMNĚ PODPORUJÍ
Nadace ČEZ

HLAVNÍ SPOLUPOŘADATEL A ZÁŠTITA
Statutární město Frýdek-Místek

OFICIÁLNÍ PIVO AKCE
Radegast

HLAVNÍ PARTNEŘI
České dráhy – Váš osobní dopravce
RIO Media
Distep, a.s.
TS, a.s.

PARTNEŘI
Frýdecká skládka, a.s.
Kofola

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI
Radio Kiss Morava
Deník

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI
www.nasefrydecko-mistecko.cz
Regiony24.cz

SPOLUPRÁCE
ADRA
Charita
Podané ruce
Veseléto
Čistý festival