Bazilika má opravenu křížovou cestu

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

26. 8. 2011

Areál baziliky změnil svou tvář. Opravou prošla Římská kaple, sochy i kapličky křížové cesty. V přilehlém parku byla obnovena zeleň, vznikly nové chodníky a přibyly lavičky. Rekonstrukce areálu přišla Římskokatolickou farnost Frýdek na 23,5 milionů korun, přičemž 92,5% z této částky bude uhrazeno z dotace Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Statutární město Frýdek přispělo na opravu částku 1,25 milionů korun.

„Bazilika Navštívení Panny Marie je jedinou v kraji, je velice navštěvovaná a je historickým odkazem pro další generace. Proto jsme z rozpočtu města uvolnili jeden a čtvrt milionu korun na obnovu historického areálu baziliky. Ten nyní nabízí příjemný prostor k odpočinku či meditacím,“ řekl náměstek primátora Libor Koval s tím, že opravený areál baziliky zvyšuje atraktivitu města, což může do města přilákat ještě více návštěvníků a dále tak posílit cestovní ruch.

Bazilika se mezi lidmi proslavila zejména „zázračnou“ soškou Panny Marie Frýdecké, která je umístěna na hlavním oltáři a o které se traduje, že drží ochrannou ruku nad celým městem a jeho obyvateli. Papež Jan Pavel II. povýšil frýdecký kostel v roce 1999 na baziliku minor, což je druhý nejvyšší titul, kterého může katolický kostel dosáhnout. V Moravskoslezském kraji je jediný svého druhu.

Program slavnostního otevření areálu baziliky – viz příloha