Česko-finská zpěvačka vystoupí 24.5. ve Frýdku-Místku

Archiv

Petr Korč

21. 5. 2013

Ve Finsku žijící zpěvačka českého původu Lucie Niemelä, která vydala v březnu 2012 své debutové album Doses, bude koncertovat ve Frýdku-Místku. Písničkářka Lucie Niemelä je klubíčko energie, které se ze severní Moravy zakutálelo do Helsinek, kde žije už devět let. Rodačka z Karviné odmalička píše hudbu, ale pro hudební kariéru se rozhodla až ve Finsku, kam se přestěhovala kvůli studiu finštiny. Tu se učila jako samouk už od patnácti let.

Debutové album zpěvačky a klavíristky Lucie Niemelä nese název Doses a vyšlo před rokem. Sklidilo chválu v Německu a Finsku, především za nápadité skladby. V její tvorbě lze slyšet vliv klasické hudby, folku, jazzu, ale i rocku. Většina textů je anglicky, ale v repertoáru je i několik skladeb ve finštině a češtině.

Všechny tři jazyky uslyší posluchači i v pátek 24. 5. 2013 na letní scéně hudebního klubu Stoun v zahradě Národního domu ve Frýdku-Místku. Lucie vystoupí se svým zajímavým kvartetem, který se i přes akustické složení nestydí to pořádně rozbalit. Čtveřice zahraje písně z debutového alba, ale i spousta nových skladeb, které budou mít českou premiéru.

Kvartet Lucie Niemelä:
Lucie Niemelä – zpěv, klavír
Pekka Seppänen – klarinet, flétna
Jaan Jaanson – akustická kytara
Jesse Ojajärvi – perkuse

Lucie si své písně skládá sama. Texty píše v angličtině, finštině i v češtině. ,,Ráda zpívám všemi třemi jazyky. Důležité je, aby byl text dobrý a šel ruku v ruce s hudbou,” říká autorka, která psala anglicky už v době, kdy bydlela na severu Moravy. ,,Dětství v hornickém kraji mě inspirovalo třeba k napsání písně Miners (Horníci), která byla prvním singlem mého alba a je věnovaná obětem domácího násilí. Každá moje skladba je příběhem o někom nebo vzkazem pro někoho.”
Na koncertech Lucie překypuje energií a emocemi. ,,Snažím se ze sebe vydat vše a chci, aby každý koncert byl jiný, nehraju přes kopírák. Dlouho jsem mimo Finsko hrávala jen sólo nebo duo.”

Tentokrát se představí se svým finským kvartetem. „Těším se, že konečně vystoupím s celým kvartetem.  Letos jsme hudebně odlehčili – místo elektrické kytary máme akustickou a místo celé bicí sady používáme různé perkuse, například cajón. K tomu ještě baskytara, já s klavírem a kazoo a sestava je kompletní,” dodává mladá písničkářka.

Kdo je Lucie Niemelä?

Narodila se roku 1985 v Karviné a záhy přesídlila do Orlové. Po maturitě na tamním gymnáziu se přestěhovala do Finska, kde vystudovala finský jazyk a kulturu na univerzitách v Jyväskylä a Helsinkách. Zároveň se po celou dobu věnovala hudbě – spolupracovala s rapovou kapelou Tulenkantajat a skládá pro mezinárodně uznávanou kapelu Jaakko Laitinen & Väärä Raha, na jejíchž koncertech a deskách hostuje. Její debutové album Doses vyšlo v březnu 2012 pod hlavičkou německé firmy ZeitART se postupně objevilo v sedmi evropských zemích.

Více info na www.lucieniemela.com