Městské policii vypomáhají asistenti

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

29. 7. 2013

„Zapojili jsme se do projektu ministerstva vnitra a získali dotace na zaškolení i platy asistentů prevence kriminality. Z výběrového řízení vzešli dva asistenti, muž a žena, kteří se následně stali zaměstnanci města zařazenými v městské policii.  Poté, co absolvovali školení pod záštitou ministerstva vnitra, se seznámili s vyhláškami města i jednotlivými okrsky a nyní se pohybují v ulicích města, v parcích, v místech kolem břehů řeky Ostravice a Morávky, ale také v sociálně vyloučených lokalitách a místech, kde přebývají lidé bez domova,“ uvedl ředitel Městské policie Frýdek-Místek Milan Sněhota s tím, že asistenty pozná každý občan, jsou vybaveni černým oblečením s nápisem „Asistent prevence kriminality“.

„Věřím, že asistenti budou pro strážníky přínosem. Pocházejí ze sociálně vyloučených lokalit, znají jejich specifika. Ví, jak jednat s lidmi, kteří jsou v jistém směru nepřizpůsobiví, aby dosáhli požadovaného, a přitom nepůsobili direktivně, ale také, aby si získali jejich důvěru a případné problémy, se kterými se jim svěří, přetlumočili strážníkům nebo sociálním pracovnicím. Mimo to budou nerepresivně usměrňovat nestandardní chování žáků při cestě do školy a ze školy, čímž jsou myšleny případné dětské rvačky, kouření, šikana či distribuce omamných látek. Asistenti budou provádět také kontrolu heren, zda je nenavštěvují mladiství, a budou se podílet na mediaci vznikajících konfliktů,“ doplnil primátor Michal Pobucký.

Asistenti by měli pomoci změnit postoj dospělých i dětí z problémových lokalit, z nichž sami pocházejí, ke strážníkům a k dodržování všeobecných norem, ale i zákonů. Měli by pro ně být motivací ke vzdělávání a zaměstnání.