VÝSTAVA PŘIBLIŽUJE HISTORII FRÝDECKÝCH A MÍSTECKÝCH HOSPOD A HOSTINCŮ

Archiv

Tomáš Adamec

21. 8. 2013

Hospody a hostince byly v našich zemích odedávna místy, která svým návštěvníkům přinášela nejen občerstvení, případně krátkodobé přístřeší, ale která byla zároveň nezbytnou součástí společenského života.
Ve Frýdku a Místku působil během posledního století nespočet hospod a hostinských zařízení. Tak, jak se měnila města, jak zanikaly staré čtvrti a vznikaly nové, zanikaly i staré a vznikaly nové hospody.  Mnohé z nich dosáhly značného věhlasu, těšily se velké popularitě nejen mezi místními obyvateli, ale i mezi přespolními návštěvníky našich měst. Výstava si neklade za cíl o těchto hospodách pojednat vyčerpávajícím způsobem, určitě se najdou lidé, kterým bude některá hospoda, třeba ta jejich oblíbená, chybět. K tomu můžeme pouze dodat, že jednak autoři nemohli na vymezené ploše představit komplexní dějiny místního pohostinství, jednak museli pracovat pouze s materiálem, který se dochoval. V některých případech totiž bohužel nezmizely pouze hospody, ale také většina dokladů o jejich existenci. 
Vystavované dokumenty, či lépe řečeno jejich kopie, pocházejí většinou z fondů a sbírek našeho archivu, ale dík za zapůjčení některých fotografií a pohlednic a vůbec poděkování za spolupráci patří i dalším nadšeným sběratelům: Václavu Peterovi, Jaromíru Poláškovi a Milanu Klegovi. Fotografie a pohlednice jsou doplněny dalším dokumentárním materiálem, jako jsou reklamy, zprávy z dobového tisku, vyhlášky týkající se obsluhy v hostincích, schválení hostinské koncese, nebo třeba i úřední hlášení o nepravostech, které se v některých podnicích dějí.
Výstava je ohlédnutím za jednou populární oblastí společenského života Frýdku-Místku, pro někoho může být nostalgickou vzpomínkou, pro jiného zase překvapením, jak bohatý býval zdejší hospodský život.
Výstava je k vidění je vždy v pondělí a ve středu od 8.00 do 17.00 hodin a v úterý a ve čtvrtek od 8.00 do 14.30 hodin. Potrvá do konce roku.