Fotbalové Stovky mají zázemí pro sportovce na prvoligové úrovni

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

3. 10. 2014

Stadion ze 70. let minulého století byl v době, kdy jej město získalo darem ve špatném technickém stavu. Jeho modernizace byla nevyhnutelná. V současnosti je stadion na vysoké úrovni. Vnitřní vybavení a zázemí pro fotbalisty dokonce splňuje požadavky Fotbalové asociace České republiky pro pořádání prvoligových zápasů. Nově vybudované zázemí pozvedlo výkony hráčů, muži hrají druhou ligu, zvýšil se zájem o tento sport mezi dětmi a mládeží. V minulosti bývaly pro děti od 1. do 5. třídy otevřeny zpravidla tři přípravky, nyní jich je šest a zájem stále stoupá. Velmi úspěšná jsou také žákovská družstva do 15 let, která hrají nejvyšší soutěže ve své kategorii, neméně úspěšná jsou také dorostenecká družstva. Mládežnický fotbal má téměř 400 členů, to není málo. Naším cílem bylo udržet tradici fotbalu ve městě a v dnešní uspěchané a počítačové době podporovat sportovní aktivitu dětí, což se nám daří,“ řekl náměstek primátora Petr Cvik, který má ve své kompetenci sport i školství.

V provozní budově, která navazuje na hlavní tribunu, došlo ke změně vnitřní dispozice tak, aby zázemí sportovců splňovalo požadavky fotbalové asociace pro pořádání ligových zápasů. Z původních čtyř šaten mužů jsou nyní šatny dvě s navazujícím zázemím, toaletami, sprchami a masážemi. Nově v budově vznikla regenerační místnost se dvěma masážními vanami pro jednu osobu, specifickým masážním bazénem pro šest až osm osob a dřevěnou saunou. Využívat ji budou k regeneraci po tréninku nebo utkání všichni hráči Městského fotbalového klubu Frýdek-Místek bez rozdílu věku. Samozřejmostí jsou nové vnitřní omítky, výmalba a pokládka nových podlahových krytin. Velkou změnou prošla tělocvična, která má novou elastickou polyuretanovou sportovní podlahu, žáci už nemusí trénovat v okolních školách, ale mají vše pod jednou střechou. Díky dispozičním úpravám byla zvětšena prezentační místnost a změny se dočkal také bufet s restaurací, z níž je nyní výhled na hřiště,“ přiblížil rekonstrukci primátor Michal Pobucký.

„Rekonstrukce zahrnovala také výměnu rozvodů vody a splaškové kanalizace, instalaci nové vzduchotechniky v šatnách, sprchách a na toaletách, nová je i forma vytápění objektu. Plynová topidla nahradila desková tělesa na topnou vodu, která je přiváděná z výměníkové stanice. Vyměněna byla také okna a dveře a budova získala novou fasádu v klubových modro-bílých barvách," doplnil místopředseda klubu MFK Frýdek-Místek Libor Koval. Náklady rekonstrukce provozní budovy činí14 milionů korun. Hrazeny byly z městského rozpočtu.

Město Frýdek-Místek je generálním partnerem fotbalového klubu a vynakládá velké úsilí, aby fotbal ve městě fungoval, byl úspěšný a prezentoval dobré jméno města i za jeho hranicemi. Bez finančních prostředků, které město investuje do modernizace celého areálu, ale také nemalou měrou přispívá na provoz a podporu zejména mládežnického fotbalu, bychom úspěchů dosahovat nemohli. Za vstřícnost a podporu ze strany města jsme velmi rádi,“ doplnil ředitel fotbalového klubu Radomír Myška.

V příštím roce by měla být zrekonstruována budova mezi hlavním hřištěm a hřištěm s umělým trávníkem, kde jsou převážně sklady, prostory pro techniku, ale také další zázemí pro hráče. Náklady jsou odhadovány na 4 miliony korun, město by na tuto akci mohlo získat evropské dotace z Regionálního operačního programu.

Pozn.:

2008 – město získalo darem od společnosti ArcelorMittal stadion Stovky

2009 – v místě škvárového hřiště bylo vybudováno hřiště s umělou trávou splňující podmínky FIFA, zastřešené střídačky, časomíra, umělé osvětlení (1. etapa rekonstrukce)

2010 – výstavba nového objektu – šatny pro mládež, posilovny, prádelna, sušárny a sklady, kanceláře trenérů, velkokapacitní veřejné toalety, dále rekonstrukce zastřešení hlavní tribuny a její osazení novými sklopnými sedačkami, pořízení nové moderní časomíry pro hlavní hřiště, výstavba malé zastřešené tribuny u hřiště s umělým povrchem, rekonstrukce vstupních bran a pokladen, instalace zavlažovacího systému trávníků, dobudování dešťové a splaškové kanalizace (2. etapa rek.)

2011 – změna názvu klubu na Městský fotbalový klub Frýdek-Místek

2014 – rekonstrukce provozní budovy navazující na hlavní tribunu (3. etapa rek.)

Náklady 1. a 2. etapy rekonstrukce činily téměř 83 milionů korun, přičemž 68 milionů bylo hrazeno z evropských fondů v rámci Regionálního operačního programu a 15 milionů uvolnilo město ze svého rozpočtu.