Hana a Petr Ulrychovi

Archiv

Nikol Kociánová

14. 10. 2014

Rok 2014 je pro Javory i Javory Beat rokem jubilejním. Sourozeneckých 135 let, 50 let umělecké činnosti, 40 let Javorů a 5 let Javory beatu oslaví proto řadou společných koncertů, z nichž jeden se uskuteční právě ve Frýdku-Místku.

Koncert nabídne  možnost poslechnout si to podstatné z celé jejich hudební historie. Od beatových začátků až k čerstvým novinkám jejich repertoáru. Diváci uslyší dnes už půlstoletou hudební a textovou cestu k Javorům, co rostou z vědomí kořenů a odmítají dobové zařazování. Snad zaslechnete bigbeat v houslích a cimbálu Javorů, v Javory beatu zase jiný dotyk energie.

V dětství oba sourozence výrazně ovlivňuje opera. Otec je operní pěvec (tenor), sólista Janáčkovy opery v Brně. Petr je o pět let starší, většinou prosazuje svou převahu. Od sedmnácti je tři roky mimo domov. Potom vzniká v Brně studentské divadlo a první Petrovy písničky. Hana v nich zpívá zpočátku nesmělé druhé hlasy. Big beat Vulkán s názvuky folk rocku, vliv slavných skupin šedesátých let a spolupráce s Alešem Sigmundem, to vše dvojici postupně proměňuje. Jejich písničky dobývají hitparády. S rockovými Atlantis jsou úspěšní i v zahraničí. Rodící se šoubyznys vynáší Ulrychovy do československých hvězdných výšin.

Délka představení: 2 hodiny včetně přestávky

Vstupné I. sektor 280 Kč/II. sektor 240 Kč/online předprodej na www.kulturafm.cz nebo na pobočkách Beskydského informačního centra.