Beseda: ŽLUTÉ TRABANTY PROJELY JIŽNÍ AMERIKU OD SEVERU K JIHU – NEJNÁROČNĚJŠÍ CESTU VE SVÉ HISTORII!

Archiv

3. 11. 2014

Po více než třech měsících putovaní projel cestovatel Dan Přibáň a jeho žluté trabanty spolu s mezinárodní česko-polsko-slovenskou posádkou s maličkým polským fiatem a Jawou 250 celou Jižní Ameriku od Guyany, až po nejjižnější místo Ameriky dosažitelné autem – radarovou stanici Moat na konci poslední cesty kontinentu. 16 578 kilometrů tím nejtěžším a nejkrásnějším, co může Jižní Amerika nabídnout.

„Cílem většiny transamerických výprav je město Ushuaia v Patagonii, jenže se dalo jet ještě dál, tak jsme tam vyrazili,“ komentuje to vedoucí výpravy Dan Přibáň. A tak se auta vydala z nejjižnějšího města světa ještě o 150 kilometrů dál. „Trabanti zažili už ledasco. Projeli jsme s nimi Hedvábnou stezku, Afriku od severu k jihu – ale Jižní Amerika byla nejtěžší. Třetinu cesty jsme jeli mimo asfalt, občas po cestách, kam se bojí vjet i s náhonem na všechna kola, a další třetinu ve výškách kolem 4000 metrů nad mořem,“ doplňuje Přibáň.

Mezinárodní posádku tvořil zkušený tým cestovatelů, filmařů a fotografů v čele s Danem Přibáněm, který svým žlutým trabantem projel v roce 2007 Hedvábnou stezku v Asii a o dva roky později Afriku od severu k jihu.

Dokument Trabantem napříč Afrikou je nejlépe a nejvíce hodnoceným dokumentem roku 2011 na ČSFD. Film vyhrál dvě hlavní ceny na Mezinárodním festivalu outdoorových filmů, hlavní cenu festivalu Neznámá země a několik dalších ocenění.