Úředníci se seznámili s novelou zákona o rozpočtových pravidlech

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

18. 2. 2015

„Novela zákona nabude účinnosti 20. února 2015.  Do té doby je nutné vypracovat nové vzory pro podávání žádostí o dotace, které udělujeme jak na konání společenských a sportovních akcí, tak i na činnost různých neziskových organizací, klubů a spolků. Nad rámec současnosti budou muset nové žádosti obsahovat údaje o době, ve které má být dosaženo účelu dotace, ale i o žadateli, který je veden jako právnická osoba. Ten bude muset nově uvádět, které osoby mají podíl v dané společnosti a zároveň musí uvést, v jakých dalších společnostech on osobně figuruje a jaký v nich má podíl,“ přiblížil změny primátor Michal Pobucký s tím, že žádosti o dotace zaslané na magistrát ještě před účinností zákona (do 19. 2. 2015) nemusí splňovat požadavky novely.

V souladu s novou legislativou již ale musí být smlouvy o poskytnutí dotace, které mají na svém nebližším zasedání schvalovat zastupitelé. „Je pravděpodobné, že z důvodu přepracování desítek veřejnoprávních smluv, o nichž mají zastupitelé rozhodovat na svém nejbližším zasedání 9. března, bude muset být zastupitelstvo přesunuto na 27. března,“ dodal primátor Pobucký.

Novela zákona také ukládá zveřejňovat všechny smlouvy o poskytnutí dotace nad 50 tisíc korun na úřední desce způsobem umožňujícím dálkový přístup (elektronická úřední deska na webových stránkách města), a to s účinností od 1. července 2015.