MHD ve Frýdku-Místku má 10 nových autobusů, jeden z nich pomalovaly děti

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

17. 4. 2015

Nové autobusy v zelenobílých barvách jsou odlišné na první pohled. Na střeše mají tzv. „hrb“, ve kterém jsou umístěny nádrže na zemní plyn. Také vnitřní vybavení částečně nízkopodlažních třídveřových autobusů nabízí novinky. Ve střední části se nachází místo pro kočárek nebo invalidní vozík a vedle něj podél oken je k dispozici šest sklopných sedaček, což usnadňuje pohyb cestujících v této části autobusu. O průjezdu jednotlivými zastávkami jsou cestující informováni prostřednictvím elektronických informačních panelů vně i uvnitř autobusu a také prostřednictvím akustického zařízení. Samozřejmostí je manuálně výklopná plošina pro bezbariérový nástup a výstup.

Jeden z těchto nových autobusů je pak opravdu výjimečný, a to tím, že jeho karoserii do výšky oken pomalovaly děti z místních základních škol. Použily k tomu speciální fixy, které by měly zhruba jeden rok odolat slunci, větru i dešti. Dětmi pomalovaný autobus bude zařazen do běžného provozu a bude zpestřením vozového parku,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že děti při malování nepoužívaly žádné předtištěné šablony, ale podle vlastních představ a schopností vytvářely na autobus obrázky zaměřené na ekologii – zelené  autobusy a čisté ovzduší. Nápad vyzdobit autobus dětmi vzešel od dopravce ČSAD Frýdek-Místek, který autobusy pořídil.

Autobusy pořídila společnost ČSAD Frýdek-Místek, která pro město zajišťuje a provozuje městskou hromadnou dopravu. „Náklady na pořízení nových autobusů, ale také na vybudování plnicí stanice v areálu ČSAD Frýdek-Místek činí 86 milionu korun. Téměř 64 milionů z této částky jsme získali zpět formou dotace z prostředků Evropské unie, z Operačního programu Životní prostředí,“ řekl generální ředitel společnosti Tomáš Vavřík s tím, že nové autobusy s pohonem na CNG přispějí ke snížení zátěže životního prostředí o 2,7 tuny emisních látek NOx ročně.

Pořízení autobusů produkujících co nejméně škodlivých výfukových plynů je pro město trpící kvůli chybějícímu obchvatu a přetížené osobní dopravě znečištěným ovzduším velmi důležitý a zásadní faktor. Proto se významným způsobem podílíme na obnově vozového parku společnosti, která zajišťuje městskou hromadnou dopravu. Letos město Frýdek-Místek přispěje na obnovu vozového parku částkou přesahující 21 milionů korun, a to v rámci úhrady prokazatelné ztráty. V roce 2013 byly pořízeny pro MHD tři nové autobusy, v roce 2014 to byly dva autobusy a letos to je deset nových autobusů. Obnovu vozového parku budeme podporovat i v dalších letech, přičemž při nákupu nových autobusů se bude i nadále přihlížet k co možná nejnižším emisím a co možná nejvyšší bezpečnosti a pohodlí pro cestující,“ uzavřel Karel Deutscher.

Pozn.:

Statutární město Frýdek-Místek realizuje od roku 2011 ojedinělý projekt v České republice „MHD zdarma“, který již zahrnuje spojení s 16 okolními obcemi. Nejdříve se zapojily Staré Město, Sviadnov a Řepiště. V roce 2012 se připojily Hukvaldy a Visalaje a následovaly obce Staříč, Paskov, Žabeň, Baška, Janovice, Palkovice, Kozlovice, Metylovice, Fryčovice, Pržno, Brušperk. Autobusy zajíždí i na točnu v Nové Bělé. Celkem město Frýdek-Místek nabízí zdarma spojení s celkem 17 mimoměstskými lokalitami. Cestující musí udělat jediné, vyřídit si speciální čipovou kartu na MHD zdarma, v opačném případě zaplatí u řidiče jednotné jízdné ve výši 10 korun, což je ve srovnání s ostatními autobusovými spoji vůbec nejnižší částka.