Nová parkovací místa a dopravní ostrůvky zaplatila z velké části evropská dotace

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

11. 9. 2015

V květnu se začalo na čtyřproudových komunikacích Ostravská a Frýdlantská v centru města budovat celkem pět dopravních ostrůvků. Vznikly v místech současných přechodů pro chodce. Dopravní normy nařizují budovat tyto ostrůvky u všech nových přechodů pro chodce přes komunikaci širší než sedm metrů. Město je ale nechalo postavit i u stávajících přechodů s vysokou koncentrací chodců a hustým dopravním provozem. Dopravní ostrůvky jednak zvyšují ochranu chodců, ale také přispívají ke zpomalení projíždějících vozidel, čímž se celkově zvyšuje dopravní bezpečnost na komunikacích, kterými denně projede přes třináct tisíc aut.

V letních měsících se pracovalo také na budování nových parkovacích míst. V lokalitě ulice Bruzovská jich vzniklo 21 a v lokalitě ulice Mozartova 34.

Celkové náklady na vybudování nových parkovacích míst a bezpečnostních dopravních ostrůvku byly vyčísleny na 3,6 milionu korun, přičemž 2,7 milionu z této částky získá město zpět formou dotace z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Město v konečném důsledku budou stát výše zmíněné projekty necelý jeden milion korun.

Další nová parkovací místa se začnou v průběhu září budovat také v ulici Hasičská, přibýt by jich zde mělo celkem 12. Nové dopravní ostrůvky by v příštím roce měly vzniknout na ulicích Bruzovská a Frýdlantská.