V mateřských školách město buduje atraktivní přírodní zahrady

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

24. 9. 2015

Nové přírodní zahrady jsou rozděleny do několika funkčních částí. Ve vzdělávací části děti pozorují svět živočichů prostřednictvím hmyzích domečků, ptačích budek nebo kamenišť pro ještěrky. V relaxační části jsou umístěné lavičky, dřevěné zvonkohry i posedové kameny s ohništěm. V zahradě chutí děti najdou vyvýšené dřevěné a vrbové záhony, kde mohou pěstovat zeleninu a bylinky a jsou zde vysázeny také angrešty, rybízy, maliny i ovocné stromy, převážně třešeň, jabloň, hruška. No a samozřejmě nechybí ani travnaté plochy a nové herní prvky z akátového dřeva, na kterých si děti zdokonalují svou hrubou motoriku. Jednotlivé části zahrad jsou doplněny o vrbové brány nebo atraktivní kopeček s tunelem.

Cílem přírodních zahrad je pravidelný pobyt ve venkovním prostředí a kontakt s přírodou, která se v různých ročních obdobích mění, což děti vede k pozorování přírodních procesů, ale také k různým formám experimentování, objevování a relaxování. Trávení volného času v mnohotvárném terénu povede také k větší pohyblivosti a obratnosti dětí, které si tak zlepší ovládání svého těla a nabudou vyšší sebedůvěru v pohybu. A podpořeno bude i jejich smyslové vnímání, budou si moci ohmatat různé materiály jako je hlína, písek, dřevo nebo kámen, čichat ke květům, uvidí barevnost rostlin, uslyší zpěv ptáků, okusí chuť vypěstovaného ovoce a zeleniny.

Pestrá přírodní zahrada rozvine u dětí přirozenou zvídavost a kreativitu. To vše je nenásilnou formou povede ke kladnému vztahu a o ochraně přírody a životního prostředí,“ řekl náměstek primátora Pavel Machala, který má školství ve své kompetenci.

V letošním roce se z přírodních zahrad mohou těšit děti v MŠ Mateřídouška – J. Božana  3141, MŠ Sněženka – 8. pěšího pluku 821 a MŠ J. Myslivečka. Náklady na realizaci těchto tří zahrad činily podle projektových dokumentací 5,8 miliónů korun. V  rámci veřejných zakázek se ale podařilo vysoutěžit ceny nižší. Oproti předpokládaným nákladům se ušetřilo 680 tisíc korun. Na vybudování zahrad město získalo také evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí ve výši 4,6 miliónů korun. Z městské kasy tak město za tři přírodní zahrady zaplatilo jen něco málo přes 500 tisíc korun.