Benefiční Sweetsen fest i letos rozšíří svůj program

Archiv

Petr Korč

26. 5. 2016

Multižánrový openair festival Sweetsen fest je dnes jednou z největších beneficí v regionu, kterou každoročně navštíví tisíce diváků a která vynesla charitativním organizacím v souhrnu již téměř půl miliónu korun. Ojedinělá ryze frýdecko-místecká přehlídka probíhá čtyři dny na šesti samostatných scénách. Do organizace akce jsou zapojeny desítky subjektů a prakticky všechny městské společnosti, dětským volnočasovým střediskem Klíč počínaje a KulturouFM konče.

Festival nabídne tradičně průřez toho nejlepšího z hudby, divadla, tance, filmu i literární tvorby. Jednou z novinek, která festivalu zcela jistě získá další příznivce a podporovatele, bude vedle slavnostního zahájení za účasti Symfonického orchestru Frýdek-Místek a jeho hostů (René Souček, David Stypka & Bandjeez, Mirai) i program, který druhý festivalový den v městské hale Polárka představí tradiční beskydský folklor v kombinaci se současnými projekcemi.

Tradiční součástí programu bude oblíbený program pro děti. Mimo skákacích atrakcí a kolotočů zdarma nabídne na kryté scéně v šapitó i výtvarné a fotografické dílny, jejichž mottem pro letošní rok je Frýdek-Místek: před 100 lety, za 100 let. Děti se prostřednictvím fotografie a starých řemesel přenesou do města na počátku 20. století, kreslením pak budou naopak vytvářet své vize Frýdku-Místku v roce 2116. Součástí kryté scény, jejíž program vzniká již šestým rokem díky podpoře Nadace OKD, bude v pátek i sobotu promítání historických filmů z dějin města.

Autorem letošního vizuálu je opět grafik Lukáš Horký: „Symbolem festivalu Sweetsen fest se stal letitý symbol města. Točící se muchomůrka, kolotoč Hříbek. Středobod všech schovávacích honiček, fiktivních cest do kosmu, dětských bitev a později i prvních lásek. Zkouška odstředivé síly pro všechny krále pískovišť a princezny houpaček. Idealizovaný pohled do minulosti v kubistickém provedení.“

Festival, na kterém se všichni účinkující vzdávají nároku na honorář ve prospěch charitativních sbírek, začne ve středu 22. a ve čtvrtek 23. června v hale Polárka, odkud se pak již tradičně přesune do areálu frýdeckého stadionu, kde na pěti scénách v dramaturgii Domu Pod Svícnem, hudebního klubu Stoun a KulturyFM bude pokračovat až do soboty 25. června.

Mezi účinkujícími nebudou vedle Symfonického orchestru Frýdek-Místek chybět například formace David Stypka & Bandjeez, Tomáš Kočko a Orchestr, Mirai, Prouza, Slepí křováci, Café Industrial, Downbelow nebo taneční skupiny Funky Beat a Dancepoint. Konkrétní program bude zveřejněn na festivalovém webu www.sweetsen.cz 6. června 2016.

„Loni se setkalo s obrovským ohlasem zahájení festivalu v nové městské hale Polárka. Symfonický orchestr Frýdek-Místek svým výkonem rovněž přesvědčil i nejvíce návštěvníků, aby přispěli v charitativních sbírkách. Nejen proto jsme se rozhodli rozšířit program v městské hale o druhý den, který bude naším letošním společným festivalovým překvapením,“ doplňuje zakladatel festivalu Petr Korč z pořádajícího spolku Pod Svícnem.

Komu pomůže Sweetsen fest v roce 2016 a kdy můžete přispět?

Charita Frýdek-Místek: veřejná sbírka ve středu 22. a ve čtvrtek 23. června 2016, hala Polárka, stadion TJ Slezan, Frýdek

ADRA: veřejná sbírka v pátek 24. června 2016, stadion TJ Slezan, Frýdek

Podané ruce: veřejná sbírka v sobotu 25. června 2016, stadion TJ Slezan, Frýdek

Více informací o společnostech ADRA, Charita a Podané ruce, kterým je určen kompletní výtěžek finančních sbírek, naleznete na www.dcfm.cz, www.fm.charita.cz a www.podaneruce.eu.

13. ročník benefičního festivalu Sweetsen fest proběhne od středy 22. do soboty 25. června 2016 ve Frýdku-Místku. Slavnostní zahájení proběhne 22. června od 19 hodin v hale Polárka. Vstup je již tradičně zdarma.

Sweetsen fest pořádá ve spolupráci se Statutárním městem Frýdek-Místek a pod záštitou primátora Michala Pobuckého spolek Pod Svícnem, KulturaFM, hudební klub Stoun a řada dalších organizací i jednotlivců.

Frýdek-Místek sobě! Více na www.sweetsen.cz a www.facebook.com/sweetsenfest nebo bit.ly/sweetsen2016

HLAVNÍ POŘADATEL: Pod Svícnem HLAVNÍ SPOLUPOŘADATEL A ZÁŠTITA: Statutární město Frýdek-Místek SPOLUPOŘADATELÉ: KulturaFM, Hudební klub Stoun FESTIVAL VÝZNAMNĚ PODPORUJE: Nadace OKD OFICIÁLNÍ PIVO AKCE: Radegast PARTNEŘI: TS a.s., Frýdecká skládka, a.s., Hala Polárka, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a.s., TINT, s.r.o., Pojišťovací makléřství INPOL, a.s., HM Designers, Čistý festival PRÁVNÍ SLUŽBY: Advokátní kancelář Vašinka MEDIÁLNÍ PARTNER: Našefrýdecko-místecko.cz