Frýdek-Místek si zvolil oficiální hymnu města

Archiv

Petr Korč

6. 6. 2016

Statutární město Frýdek-Místek má od dnešního dne svou vlastní hymnu. Rada města na svém mimořádném zasedání 6. června 2016 jednomyslně rozhodla, že populární skladba Fajne-Mjesto místního písničkáře Reného Součka se stane nejen lidovou, ale i oficiální hymnou města.

Skladba Fajne-Mjesto frýdecko-místeckého písničkáře Reného Součka se za několik posledních let stala přirozenou součástí společenských, kulturních a sportovních akcí ve Frýdku-Místku. Vznikla již v roce 2011 a poprvé před početnějším publikem zazněla na benefičním festivalu Sweetsen fest v roce 2012. Vystoupení bylo jedním z vrcholů akce a několik tisíc diváků odzpívalo skladbu od prvního refrénu společně s autorem. Téměř záhy začala být skladba obyvateli města spontánně označována jako hymna.  Stále populárnější René Souček, který absolvuje desítky koncertů ročně, nasazuje tuto skladbu do repertoáru pravidelně a vždy s velkým ohlasem.

Video Frýdek-Místek hledá hymnu!, které je pozvánkou na letošní Sweetsen fest, můžete zhlédnout na
http://youtu.be/uhRH-6TDCWM

Primátor města Michal Pobucký říká: „Věříme, že volba skladby za oficiální hymnu města ještě podpoří již existující fenomén „jediného s pomlčkou  Fajneho-Mjesta“ a nenásilnou formou pomůže popularizaci Frýdku-Místku jako místa, kde se lidé dokáží bavit a dívat se na věci s nadhledem.“

Nikdy bych neřekl, že budu mít na triku hymnu. Volby města si velmi vážím a věřím, že v dnešní době, kdy nás hodně věcí nedobrovolně rozděluje, tahle iniciativa podpoří naši frýdecko-místeckou hrdost a pospolitost“, dodává s úsměvem autor skladby René Souček.

Poprvé v historii zazní skladba Fajne-Mjesto jako oficiální hymna Statutárního města Frýdek-Místek během slavnostního zahájení 13. ročníku benefičního festivalu Sweetsen fest 22. června 2016 v hale Polárka. Před samotným vystoupením Reného Součka spolu se Symfonickým orchestrem Frýdek-Místek dojde k slavnostnímu aktu, prohlášení skladby oficiální hymnou města a předání pamětní medaile autorovi primátorem Statutárního města Frýdek-Místek Michalem Pobuckým.

Již v roce 2011, kdy jsem slyšel skladbu Fajne-Mjesto poprvé v rámci festivalové afterparty, mi nedala spát myšlenka udělat z ní hymnu. To, že se stala hymnou lidovou, mě nepřekvapilo, ale to, že se z ní stala hymna oficiální, je i přes jistou snahu této iniciativě pomoci znamením, že se pořád dovedeme dobře bavit a neztrácíme smysl pro humor“, uzavírá ředitel festivalu Sweetsen fest Petr Korč.

13. ročník benefičního festivalu Sweetsen fest se koná od středy 22. do soboty 25. června 2016 ve Frýdku-Místku. Slavnostní zahájení proběhne 22. června od 19 hodin v hale Polárka. Vstup je již tradičně zdarma.

Sweetsen fest pořádá ve spolupráci se Statutárním městem Frýdek-Místek a pod záštitou primátora Michala Pobuckého spolek Pod Svícnem, KulturaFM, hudební klub Stoun a řada dalších organizací i jednotlivců.

Frýdek-Místek sobě! Více na www.sweetsen.cz a www.facebook.com/sweetsenfest

 

HLAVNÍ POŘADATEL:

Pod Svícnem

HLAVNÍ SPOLUPOŘADATEL A ZÁŠTITA:

Statutární město Frýdek-Místek

SPOLUPOŘADATELÉ:

KulturaFM

Hudební klub Stoun

FESTIVAL VÝZNAMNĚ PODPORUJE:

Nadace OKD

OFICIÁLNÍ PIVO AKCE:

Radegast

PARTNEŘI:

TS a.s.

Frýdecká skládka, a.s.

Hala Polárka

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava,  a.s.

TINT, s.r.o.

Pojišťovací makléřství INPOL, a.s.

MamiArt

HM Designers

Čistý festival

PRÁVNÍ SLUŽBY:

Advokátní kancelář Vašinka

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI:

Radio Helax

Našefrýdecko-místecko.cz

SPOLUPRÁCE:

Adra

Charita

Podané ruce

Klíč – středisko volného času

Veseléto

BIC – visitfm.cz