13. Mikulášská výstava

Archiv

Luboš Myslikovjan

2. 12. 2016

Jan SmekalMikulášská výstava. To je tradiční akce, kterou každoročně pořádají členové frýdecko-místeckého Fotoklubu Art Collegium a navazují tak na tradici, která fungovala od roku 1940. „Už tehdy se scházeli fotoamatéři ve Frýdku-Místku a na Vánoční výstavě představovali své fotografie spolu s výtvarníky, malíři, kreslíři a dalšími umělci,“ přiblížil někdejší předseda fotoklubu Miroslav Holinka.

„V pozdějších dobách vznikla krásná tradice, kdy se již ve vystavěném Domě kultury Válcoven plechu ve Frýdku-Místku rozvíjela zájmová umělecká činnost v řadě kroužků, mezi předními fotokroužek a výtvarný kroužek,“ pokračoval s tím, že Vánoční výstava se stala zrcadlem celoročního snažení členů uvedených kroužků.

Tato tradice se aktivně udržovala desítky let, až do přelomu 80. a 90. let, kdy zájmová umělecká činnost přestala být propagována.

Na to v roce 1991 vznikl Fotoklub Art Collegium, který pokračuje v tradicích Vánočních výstav výstavou Mikulášskou. Letos začne vernisáží ve čtvrtek 8. prosince v 17 hodin v malé galerii místecké knihovny v Hlavní ulici. Potrvá do poloviny ledna roku 2017.

Vzhledem k tomu, že současní členové fotoklubu nejsou ničím limitovaní, jsou v něm zastoupeni fotografové zaměřující se na reportáž či dokument, jiní dávají přednost krajině nebo architektuře a najdou se i takoví, mezi jejichž oblíbený žánr patří především makro.

„I proto bývá Mikulášská výstava hodně pestrá, protože každý autor na ní má dvě, nejvýše tři fotografie. Tímto je svým způsobem ojedinělá. Úplně jiná, než kdyby šlo o prezentaci jednoho či dvou fotografů,“ poznamenal předseda Fotoklubu Art Collegium Miroslav Žiška.

Vladimír PryčekLuboš MyslikovjanJarmila Špetíková