Začátek sezóny zastihl naše judisty ve výborné formě.

Archiv

Luděk Kubíček

8. 3. 2017

Soutěže se zúčastnily téměř tři stovky chlapců a děvčat z příhraniční oblasti euroregionu. Turnaj se uskutečnil u příležitosti 750 let založení města. Své umění zde předvedli zástupci 29 klubů z Polska, Česka a Slovenska. Příjemné prostředí a dobrá práce pořadatelů přispěli k hladkému průběhu setkání mládeže, které slavnostně zahájili předseda Regionu Beskydy a náměstek primátora města Karel Deutscher a senátor Ing.Jiří Carbol. Největší zastoupení měl pochopitelně pořádající klub Judo Beskydy, podpořený základnami Frýdek-Místek, Dobrá, Raškovice a Frýdlant n/O. V jednotlivých kategoriích svým počtem dominovali nejmladší chlapci a děvčata ve věku od 5 do 10. Let. Na startu se jich sešlo 130. V soubojích se předvedli talentovaní judisté, kteří patří ke špičkám státních reprezentací, ale především většina dětí, kterým judo přináší smysluplné naplnění volného času spojené s utužováním zdraví, fyzické i psychické kondice. Přítomní diváci nejednou odměnili předvedené výkony bouřlivým potleskem. Na tvářích bojovníků bylo možno zahlédnout šťastný úsměv i slzy. Pro všechny zúčastněné děti byla soutěž velkým zážitkem. Vítězové obdrželi medaile, poháry a jako upomínku věcné ceny, které věnovalo město Frýdek-Místek a hlavní sponzor akce BAIL SPORT s.r.o. V konečném hodnocení úspěšnosti zúčastněných kolektivů bylo oceněno pět klubů.  Nejlépe dopadli domácí, následováni druhým JC Femax Hranice a třetím polským týmem AJ Skoczów. Čtvrtí skončili slovenští judisté z Martina. Na pátém místě se umístil Slezan Opava společně s JC Havířov.  Mládež z pořádajícího klubu vybojovala 6 zlatých a dalších 18 medailových umístění.

Hlavní trenérka klubu Pavla Prőllová: „Soutěž byla velmi dobře obsazená a všechny kluby přivezli ty nejlepší borce. Silná konkurence byla především v kategorii nejmladších benjamínků. Proto mám velkou radost z úspěchu našich chlapců a děvčat, kteří potvrdili, že patří k nejlepším v kraji a pokud vydrží, čeká je skvělá budoucnost. Kategorie nejmladších tvoří největší počet členské základny našeho klubu. Každý tak výrazný úspěch nám přivádí další zájemce o trénink juda. Na všech našich základnách probíhá nábor nepřetržitě v průběhu celého roku“.

Zlato ve svých kategoriích vybojovali Frýdecko-místečtí, Adam Rusňák, Václav Klepáč, Tomáš Vontor, Adam Žídek, Adam Siuda a Ondřej Menšík.

Začátek sezóny zastihl naše judisty ve výborné formě.

Ve zkratce: Na úspěšnou loňskou sezónu navázali Frýdecko – místečtí judisté hned několika významnými úspěchy v důležitých soutěžích doma i v zahraničí, které jsou podmínkou pro účast ve výběrových centrech mládeže a nominací na mistrovství republiky. V průběhu ledna a února se žáci a dorostenci zúčastnili mezinárodních turnajů v Opavě, Olomouci, Ostravě,  Bialsko Bialé, Bánské Bystrici, Žilině, španělské Fuengirole, rakouském Gmunderu. Zúčastnili se tréninkových kempů doma i v zahraničí. Dvouměsíční rozjezd do závodní sezóny byl velmi náročný pro všechny členy klubu počínaje nejmladšími benjamínky, kteří absolvovali třídenní tréninkové soustředění, první kolo mistrovství klubu a soutěže v Karviné a Opavě.

Z výsledků: V Bialsko Bialé vybojovali zlato starší žákyně Eliška Kubíčková a mladší žákyně Natálie Majdlochová. Stříbrnou medaili Iveta Kočí a bronz Tomáš Vontor. Na mezinárodní soutěži, Poháru olympijských nadějí v Olomouci brala Karolína Kubíčková zlato v kategorii juniorek a stříbro v kategorii dorostenek. Stříbro v kategorii dorostenek vybojovala ještě starší žačka Vendula Mecová. Z Velké ceny Žiliny dovezli judisté hned tři zlaté medaile zásluhou Natálie Majdlochové, Adama Rusňáka a Tomáše Vontora. Stříbro přivezl Adam Siuda.

Slezský pohár v Opavě byl nominační soutěží pro Mistrovství republiky mladšího žactva. Naši zástupci zde získali důležité nominační body. Adam Siuda a Ondřej Menšík vybojovali zlaté medaile. Benjamíbci bojovali na Malé ceně Karviné, kde byli nejúspěšnějším týmem, se ziskem 12-ti medailí, z toho 4 zlatých. V rakouském Gmunderu vybojovala zlato Vendula Mecová a stříbro Eliška Kubíčková.

Nejvýznamnější soutěží začátku sezóny byl turnaj Grand Prix Ostrava, kterého se zúčastnilo 1400 soutěžících ze sedmi států reprezentovaných 165 kluby. Frýdecko – místecký klub reprezentovalo celkem 20 borců od žáků po juniory. Medaile a bodované místa získalo 122 klubů. V této náročné konkurenci skončil náš klub na celkově 9 místě, z českých klubů na 5 místě. Zlatou medaili vybojovala Adéla Deméterová, stříbro Eliška Kubíčková a Natálie Majdlochová. Z bronzové medaile se těšil Ondřej Menšík. Pátou příčku obsadily Natálie Filipcová, Simona Gregušová a Vendula Mecová.  V průběhu soutěže převzal předseda klubu Judo Beskydy Luděk Kubíček pamětní trofej ČSJu za 2. místo v dorostenecké lize 2016. Je to krásná upomínka tohoto mimořádného úspěchu Frýdecko-místeckého juda.