Benefiční Sweetsen fest zahájí ojedinělý koncert na řece Ostravici

Archiv

Petr Korč

18. 4. 2017

Benefiční festival Sweetsen fest se letos stane jedním z vrcholů oslav 750 let Statutárního města FrýdekMístek. Akci, která se svým konceptem zcela vymyká běžné festivalové produkci, letos zahájí velkolepý koncert uprostřed města, přímo na řece Ostravici. Tisíce diváků čekají dvě hlavní novinky, možnost sledovat program přímo z koryta řeky a řada hvězdných hostů.

Sweetsen fest zahájí koncert na řece OstraviciFestival Sweetsen fest svým rozsahem patří k největším multižánrovým akcím v republice, ale svou myšlenkou se běžné festivalové produkci stále vymyká. Letos obě tyto skutečnosti podpoří dalšími pozoruhodnými aktivitami. Přehlídku, na které se tradičně představují pouze umělci s vazbou na město Frýdek-Místek, letos zahájí ve středu 21. června výjimečný koncert. Okolí řeky a přilehlé Smetanovy sady ožijí aktivitami pro všechny věkové kategorie. Vrcholem pak bude odpolední a večerní program na obří scéně přímo na řece Ostravici, který představí unikátní program. Poprvé v historii akce vystoupí místní umělci spolu s řadou velkých hostů. Diváci však z břehů i řeky samotné uvidí tyto hosty ve zcela nové roli, jako doprovod místních hvězd a jejich repertoáru.

Volba místa letošního slavnostního zahájení festivalu reaguje i na nový jednotný vizuální styl města, jehož autorem je vítěz veřejné soutěže, frýdecko-místecký rodák Štěpán Holič. Motiv řeky, tentokrát v roli pomlčky, použil ostatně pro letošní ročník i dvorní grafik festivalu a zároveň jeden ze členů komise, která nový styl města vybírala, Lukáš Horký. Bude zajímavé sledovat, jak se oba přístupy podaří během zahájení propojit.

Lukáš Horký říká: Symbolem letošního festivalu se stala pomlčka. Znak vodorovné čáry, přestávka v řeči. Delší spojovník mezi dvěma městy, co byly nedávno spojeny v jeden celek. Ani otazník, ani vykřičník. Ani vlnka. Spíš cihla nebo panel, základní elementy tohoto města. Taky cesta, která město později roztrhala. Stavíme a bouráme. Pořád dokola. Co po nás zůstane? Kdo ví…“

Druhý den festivalu bude patřit Symfonického orchestru Frýdek-Místek, který festival poslední dva roky s velkým úspěchem zahajoval v nové městské hale Polárka. Tentokrát se však představí na samostatném koncertě s unikátním programem, který bude zároveň interaktivním hudebním workshopem pro celé rodiny. Vystoupení proběhne v částečně rekonstruovaných prostorách industriální budovy bývalé tkalcovny Slezan.

Největší benefice v regionu, která vynesla charitativním organizacím v souhrnu již více než půl miliónu korun, bude následně pokračovat hlavním programem na zbývajících šesti scénách v pátek a sobotu v areálu a okolí frýdeckého stadionu, včetně rozsáhlého doprovodného dětského programu. Konkrétní lineup všech osmi festivalových scén bude zveřejněn na festivalovém webu www.sweetsen.cz  začátkem června.

„Letos nás čeká, díky velkorysé podpoře města a nových partnerů, mimořádný ročník Sweetsen festu. Festival může expandovat do nových prostor bývalé textilky Slezan a můžeme si dovolit takovou lahůdku, jakou jistě bude nevšední zahájení festivalu. Nepřijde-li stoletá voda, čeká Frýdek-Místek neopakovatelná událost, na kterou se bude ještě hodně dlouho vzpomínat,“ doplňuje ředitel festivalu Petr Korč z pořádajícího spolku Pod Svícnem.

Komu pomůže Sweetsen fest v roce 2017 a kdy můžete přispět?

ADRA: sbírka ve středu 21. a čtvrtek 22. června 2017, řeka Ostravice, tkalcovna Slezan

Charita Frýdek-Místek: sbírka v pátek 23. června 2017, stadion TJ Slezan

Podané ruce: sbírka v sobotu 24. června 2017, stadion TJ Slezan

 

Více informací o společnostech ADRA, Charita a Podané ruce, kterým je určen kompletní výtěžek finančních sbírek, naleznete na www.dcfm.cz, www.charitafm.cz a www.podaneruce.eu.

14. ročník multižánrového benefičního festivalu Sweetsen fest proběhne od středy 21. do soboty 24. června 2017 ve Frýdku-Místku. Slavnostní zahájení proběhne mimořádně 21. června na řece Ostravici. Vstup je již tradičně zdarma.

Sweetsen fest pořádá ve spolupráci se Statutárním městem Frýdek-Místek a pod záštitou primátora Michala Pobuckého spolek Pod Svícnem, KulturaFM, hudební klub Stoun a řada dalších organizací i jednotlivců.

Frýdek-Místek sobě! Více na www.sweetsen.cz a www.facebook.com/sweetsenfest

HLAVNÍ POŘADATEL:

POD SVÍCNEM z.s.

HLAVNÍ SPOLUPOŘADATEL A ZÁŠTITA:

Statutární město Frýdek-Místek

SPOLUPOŘADATELÉ:

KulturaFM

Hudební klub Stoun

FESTIVAL VÝZNAMNĚ PODPORUJE:

Moravskoslezský kraj

Nadace OKD

OFICIÁLNÍ PIVO AKCE:

Radegast

HLAVNÍ PARTNEŘI:

SLEZAN HOLDING a.s.

Vyncke, s.r.o.

PARTNEŘI:

TS a.s.

Frýdecká skládka, a.s.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a.s.

Pojišťovací makléřství INPOL, a.s.

TINT, s.r.o.

MamiArt s.r.o.

PRÁVNÍ SLUŽBY:

Advokátní kancelář Vašinka

SPOLUPRÁCE:

Adra

Charita

Podané ruce

Čistý festival