Soutěž o nejhezčí tulipánový záhon vyhrála 2. ZŠ

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

18. 5. 2017

Do soutěže se přihlásilo celkem devět škol, z toho jedna mateřinka. Každá škola získala od technických služeb čtyři sta kusů cibulek tulipánů v pěti barvách, které následně žáci a děti ze školky vysadili do připravených záhonů dle vlastních návrhů,“ řekl náměstek primátora Pavel Machala s tím, že předem určena byla jen maximální velikost záhonů, jejich tvar a rozmístění oranžových, žlutých, růžových, červených a růžovobílých tulipánů navrhovali žáci a děti ve spolupráci s učiteli. V záhonech tedy zobrazili svou vlastní kreativitu.

Školám jsme záhony v požadovaném tvaru předpřipravili, to znamená poryli, odplevelili i přihnojili. V říjnu jsme jim předali cibuloviny a pak už bylo vše v rukou dětí, které je vysadily a staraly se o ně až do doby jejich rozkvětu. V plné kráse se záhony tulipánů předvedly v minulých dnech, kdy jsme také spolu s hodnotící komisí, ve které nechyběli zástupci města,  záhony ohodnotili a zvolili vítěze,“ přiblížil předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.  

Rozhodnutí o vítězi bylo náročné, záhonů s nápaditou výsadbou bylo vícero. Zvítězila nejkreativnější kombinace žáků a učitelů 2. ZŠ (Jana Čapka – Frýdek – Slezská). Druhý nejhezčí záhon vytvořila 7. ZŠ (1. máje – Riviera – Místek). Na třetím místě se umístily se stejným počtem bodů Základní škola a mateřská škola Naděje (Škarabelova – Frýdek) a 4. ZŠ (Komenského – Místek).

Jednalo se o první ročník soutěže, jejímž záměrem bylo nejen na jaře zkrášlit školní prostředí, ale také dětem umožnit vyzkoušet si zahradnické práce a tím v nich probudit kladný vztah ke květinám a přírodě vůbec. Věřím, že ti žáci, kteří se sázení a péče o záhony účastnili, budou více vnímat krásu městských květinových záhonů, budou si všímat, jaké druhy květin je zdobí a jelikož už ví, kolik práce stojí za tím, vytvořit krásný květinový záhon, nebudou si v budoucnu přes ně zkracovat cestu, trhat z nich květiny a podobně,“ doplnil Jaromír Kohut s tím, že vítězná škola získala odměnu deset tisíc korun, které si užijí zejména žáci zainteresovaní v soutěži, škola jim z výhry částečné pokryje náklady spojené s účastí na školním výletu.

Soutěž bude městská společnost TS a.s. opakovat i v příštím roce, takže již nyní mohou školy vytvářet další nové a zajímavé návrhy květinových záhonů ve svých areálech.