Město investuje do školních budov miliony korun

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

31. 7. 2017

S příchodem prázdnin se začalo pracovat například v mateřince na ulici Olbrachtova. Stavebními úpravami zde dojde k rozšíření a navýšení kapacity jedné ze tříd. Zároveň bude rekonstruována kuchyň, která nově získá i malý nákladní výtah. V rekonstruovaných prostorách budou také vyměněny radiátory a z terasy do druhého patra povede nové požární vřetenové schodiště. Nový zateplený kabát dostane letos mateřinka Lískovecká, kde budou také rekonstruovány terasy u dvou pavilonů.

Atypickou výměnou oken prochází v těchto dnech základní škola národního umělce Petra Bezruče ve Frýdku. Vzhledem k tomu, že se jedná se o památkově chráněný objekt, budou vyměněna pouze okna, u kterých již není možná repase. Stav každého dřevěného okna byl posuzován za účasti odborníků z památkového ústavu. Jedná se o časově náročnou zakázku s vysokými požadavky na řemeslné provedení,“ přiblížil jednu z akcí náměstek primátora Jiří Kajzar. Náklady v tomto případě přesáhnou 6,6 milionů korun. Ministerstvo kultury přislíbilo dotaci v částce přesahující 700 tisíc korun.

V rámci energetických úspor budou také zatepleny fasády a střechy pavilonů základní školy 1. máje. Součástí bude částečná výměna oken a dveří i rekonstrukce vytápěcího systému, jehož regulace bude umožněna pro jednotlivé pavilony přes vzdálený přístup. Náklady přesáhnou 30 milionů korun.

Další miliony korun poputují na rekonstrukci střechy mateřské školy Třanovského, rekonstrukci sociálního zařízení na Anenské, opravu kanalizace na základní škole Elišky Krásnohorské, ale také drobnou údržbu jako je malování, úpravy šaten, opravy plotů, ale i vzduchotechniky nebo elektroinstalace. Tři miliony letos město uvolnilo také na obnovu nebo dovybavení školních zahrad,“ uvedl náměstek primátora Pavel Machala, který má školství ve své kompetenci.

Město zahájilo zateplování škol v roce 2008. Většina z 33 objektů základních a mateřských škol již má nová okna, zateplenou fasádu nebo střechu nebo vše dohromady. Náklady přesáhly 200 milionů korun, přičemž více jak 137 milionů činily dotace. V letošním roce investuje město do oprav a úprav škol a školek přes 46 milionů korun.