V Chlebovicích panuje spokojenost

Archiv

MM F-M, Petr Pavelka

3. 12. 2017

K oběma tématům proběhly prezentace odboru investic, v nichž byla vysvětlena většina otázek. Po předcházejících debatách byla pro místní novou tělocvičnu vybrána varianta nástavby budovy mateřské školy, se spojovacím krčkem, aby byla dostupná „suchou nohou“. Radislav Basel, vedoucí investičního odboru, seznámil s projektem a harmonogramem dalšího postupu, kdy se v příštím roce počítá se zpracováním projektové dokumentace a vyřízením projekční činnosti spolu s přeložkami a příslušnými povolovacími procesy.

U projektu kanalizačních přípojek byla znovu zopakována příslušná platná legislativa nakládání s odpadními vodami. „Jsou tři legální způsoby. Tím nejjednodušším, nejlepším technicky, provozně i ekonomicky je odvádění splašků do kanalizace, což je právě smyslem projektu – vybudovat novou síť, která by tento způsob umožňovala. Vlastní čističky vod mají často omezenou platnost, vodotěsné žumpy se musí vyvážet, historicky povolené trativody jsou již dneska nelegální a nelze je znova zlegalizovat. Připomínám, že jde o legislativu státu, nikoliv města, které ji nemůže změnit,“ vysvětloval Radoslav Basel.

„V Chlebovicích by mohly být až tři stovky přípojek. Město vybuduje kanalizační stoku a vybuduje na své náklady odbočku zakončenou šachticí. Kromě veřejné části přípojky půjde na náklady města i projektová dokumentace pro soukromou přípojku,“ zopakoval náměstek primátora Pavel Machala, který má tuto okrajovou část města na starosti. Ten seznámil i s dalšími plány investic (chodník před školou, dovybavení fotbalového areálu), které se rozběhnou na jaře, a potěšil rovněž zprávou, že městská KulturaFM by měla pro příští rok mít vlastní promítač na letní kino, který zajistí promítání i v okrajových částech města. Dočkal se i podnětu v podobě požadavku na označení ulic.