Navrhněte názvy autobusových zastávek

Archiv

MM F-M, Jana Matějíková

29. 1. 2018

Některé názvy zastávek jsou takzvaně zažité, například zastávky – „Nový byt”, „Slezan 01”, „Baráková bouda”, „Riviéra, Blok 27” nebo „U nemocnice”. Většina z těchto objektů již neexistuje nebo se přejmenovala a má zcela jiné využití, nebo se změnilo dispoziční uspořádání budov a názvy zastávek tak již nejsou aktuální. Například v souvislosti s rekonstrukcí areálu nemocnice se dnes zastávka „U nemocnice” již nenachází v blízkosti hlavního vstupu do nemocnice. Ten se nachází u zastávky nazvané „Lékárna“. Pro cestující v autobusech zejména z řad mladší generace nebo návštěvníků města jsou pak takovéto názvy zastávek matoucí a nepřispívají ke snadnější orientaci ve městě.

„Plánovaná změna názvů zastávek se dotkne širokého okruhu cestujících a na dlouho ovlivní jízdní řády veřejné dopravy ve městě. Proto jsme se rozhodli, že do návrhů na názvy zastávek zapojíme širokou veřejnost. Lidé, kteří denně cestují autobusy, ví nejlépe, jaký název by daným zastávkám nejvíc odpovídal a slušel a byl taky dobře zapamatovatelný,“ řekl náměstek primátora Karel Deutscher.

Až do 28. února může kdokoliv předložit svůj návrh na změnu názvu jedné nebo více zastávek městské hromadné dopravy, nejlépe i se stručným  odůvodněním svého návrhu. Návrhy lze předkládat písemně na adresu Magistrát města Frýdku-Místku, odbor dopravy a silničního hospodářství, Radniční 1148, Frýdek-Místek, nebo elektronicky na e-mailovou adresu das@frydekmistek.cz.

Veškeré návrhy budou následně projednány dotčenými orgány samosprávy. Konečné rozhodnutí bude náležet radě města a vlastní vyhlášení nových názvů zastávek městské hromadné dopravy provede příslušný dopravní úřad.

„Snahou města je, aby nové názvy zastávek městské hromadné dopravy již byly zapracovány do nových jízdních řádů městské hromadné dopravy, které budou platit od prosince letošního roku,“ dodal primátor Michal Pobucký.

Návrhy nových názvů zastávek, které město doposud obdrželo:

Stávající název:                                     Nový název:  

Nový byt                                                  T. G. Masaryka, Frýdečanka

Slezan 01                                                Krytý bazén, Penny Market

Slezan 03                                                Kino Petra Bezruče

Riviéra, kotelna                                       U golfu, Restaurace Golf

Riviéra, Blok 27                                       Baseballové hřiště, Riviéra, Vagón Bar

Baráková bouda                                      Místecký les

Nové Dvory, Pavlík                                  Nové Dvory, Kamenec

U nemocnice                                           (nebyl doporučen žádný nový název)

Lékárna                                                   Nemocnice

U dálnice                                                 DISTEP

Pavlík                                                      Nové Dvory-Gascontrol

Povodí Odry                                            Na Vyhlídce

Na Vyhlídce                                             Nový Vršavec

 

Foto:

Zastávka „Lékárna“ je nyní u nově vybudovaného hlavního vstupu do nemocnice, zastávka „U nemocnice“ je již mimo hlavní vstup